Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Dolní Sasko vrátí Windows na 13 tisíc počítačů od Jiří Eischmann - Ta garance platí mezi Dellem a jeho vendory,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 7. 2018 11:21

    Jiří Eischmann

    Ta garance platí mezi Dellem a jeho vendory, popravdě nevím, jaké hodnoty mají nastavené a jak dlouho Dell své notebooky podporuje (aktualizace firmwaru, dostupnost ovladačů). Počítám, že to jsou řádově roky. A týká se to mainline kernelu, ne distribucí. Distribuce jako Fedora dostanou podporu s novou verzí kernelu, tedy řádově v měsících a pokud se o ovladače stará dodavatel hardwaru v mainline kernelu, tak při přechodech na novější verze problémy nejsou. Fedora není s notebooky Dellu oficiálně podporovaná, přesto s těmi oficiálně podporovanými pro Linux (Ubuntu a RHEL) na Fedoře problém není. Mám třeba to XPS13 rok a půl, ve Fedoře už za tu dobu prošla hromada verzí kernelu a nezaznamenal jsem jediný problém.

    U RHELu máme stabilní kernel, do kterého ty ovladače backportujeme. To garantujeme po dobu 5 let. Dalších 5+3 let je udržujeme, ale už není podporovaný nový hardware.

    Jinak pár poznámek:
    V Mnichově nepoužívali Ubuntu, ale LiMux, což je jejich vlastní distribuce, která původně vycházela z Debianu, potom to byl nějaký mix a nakonec prý převážně z Ubuntu, ale to neznamená, že to je Ubuntu.

    Dell si Ubuntu předinstalované na jejich počítačích supportuje už několik let sám, proto už asi nějakou certifikaci u Canonicalu moc neřeší a dělá to asi jen v případech, kdy to po něm vyžaduje nějaký větší zákazník.

    Jinak k té ceně: ano, 50 dolarů pro koncáka je dost, ale zcela upřímně my RHEL na koncové uživatele necílíme. Pro ty máme Fedoru, která je zcela zadarmo. A u zákazníků, kterým prodáváme především (stovky až tisíce stanic), tedy rozhodně dražší než Microsoft nejsme :)