Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Domácnosti budou vytápěné díky serverům zdarma od Petr M - Když se řeknou nevýhody, měly by se říct...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 3. 2015 7:12

    Petr M (neregistrovaný)

    Když se řeknou nevýhody, měly by se říct i výhody.
    - Nachlazení jde od nohou. Když poklesne teplota chodidel, tak poklesně i teplota nosní sliznice (reflex, má omezit spotřebu energie a adaptovat člověka na prostředí), pak mají bakterie lepší podmínky pro množení (mají raděj chladno, proto je tělo zabíjí zvýšenou teplotou).
    - Pokud jsou doma malý děti, je blbost je nechat plazit po stupdené zemi. A dá se ohřít jenom podlahovkou, nebo infrazářičem v případě tmavýho povrchu.

    A teď k pár mýtům:
    - Regulovat se dá krásně, ale ne klasickým pokojovým termostatem. Termostat pro podlahovku má navíc čidlo v podlaze a balancuje teplotní gradient podlahy, ne teplotu vzduchu v místnosti. Měření teploty v podlaze se dělá podstatně přesnější, než u vzduchu v místnosti (cca 50x vyšší citlivost). Když to dělá lempl, který hodí jeden klasický pokojový termostat na celej barák, tak neureguluje ani radiátory.
    - Přirozená cirkulace venku za bezvětří je: ohřev země zářením od Slunce, akumulace v zemi, konvekční proudění vzduchu směrem nahoru. U podlahovky: ohřev podlahy elektrikou nebo teplou vodou, akumulace v anhydritu, konvekční proudění teplýho vzduchu nahoru. IR záření v zimě dodávala klasická žárovka, než ji zakázali. Vidíte ten obrovský rozdíl?
    - Nevím o tom, že by vinylový povrch nějak extra pocitově studil. Je to tak akorát na ochlazení.
    - Škodliviny z nábytkou lezou tak jako tak, ono je úplně jedno, jestli dveře dřevotřískové skříně louhujete 20°C teplým vzduchem ohřátým podlahou, nebo 20°C teplým vzduchem, ohřátým o radiátor. Když se vám to nelíbí, stačí si udělat nábytek ze smrkových palubek, napustt voskem nebo natřít atestovanou barvou na hračky. Ale stejně je blbost takhle řešit nábytek, když minimálně 5x víc hnusu vyleze z plastových krytů čínskkých spotřebičů, ohřívaných činností přístroje. A pokud je to u podlahovou krytinou dlažba, tak bych ty škodliviny rád viděl.