Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Eric S. Raymond: GNU GPL už nepotřebujeme od Tomas - Koukám občas nestačí přečíst... je třeba samozřejmě i...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 3. 2009 21:20

    Tomas
    Koukám občas nestačí přečíst... je třeba samozřejmě i pochopit (implicitně jsem předpokládal, že pokud přečtu tak se snažím pochopit)

    Jednoduše řečeno, pokud vyvíjím program a postavím jej na "polotovarech" GPL, nebo jej distribuuji jako GPL, pak licence zajišťuje vašemu klientovi stejná práva, která jste využíval Vy jako programátor... tedy přístup ke zdrojovým kódům.
    Prostě nelze něco vzít, doplnit pár řádků kódu a dále prodávat jako uzavřený. Pokud je program pod GPL, může si klient, který je legálním vlastníkem binární podoby programu, od Vás kdykoliv vyžádat zdrojové kódy programu, a může s programem nakládat dle uvážení (rozšířit, dát doprogramovat jinému programátorovi, šířit (prodávat), užívat v kolika kopiích chce apod.). Samozřejmě i Váš klient musí dodržovat GPL, tudíž se nesmí stát, že by jste jako autor v dále distribuovaných verzích zmizel, že by on nezajistil stejná práva pro jeho "zákazníky" jako měl on apod..

    Zkuste si přečíst třeba jenom FAQ k GPL, a zkusit pochopit myšlenku z jiného hlediska než jenom z hlediska "oškubej je jak to jde".

    Určitě by prospělo i přečíst si Katedrálu a bazar... když už ne proto aby se s vámi vůbec dalo vést dialog jenom pro pochopení pohledu. stejně jako i poslanci CSSD by samozřejmě měli mít přečtené knihy od Friedmana, a jako poslanci ODS by měli přečíst Giddense. Prostě mít na něco názor neznamená že musíte být IGNORANTEM... Pokud mám na něco názor měl bych vědět i proč ten názor mám a chápat co lidi vede k jinému pohledu na věc... nikdy není nic černobílé, jak to právě většinou lidi, omezení pohledem jedné strany, vidí.