Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Étoilé - budoucnost desktopu? od Michal Čáp - Máte pravdu, že celý projekt je extrémně ambiciózní....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 4. 2007 18:53

    Michal Čáp
    Máte pravdu, že celý projekt je extrémně ambiciózní. Jedinná šance by pravděpodobně byla získat vývojářský tým srovnatelný například s GNOME. Momentálně se na Étoilé podílí pravidelně nějakých 7 lidí, což je evidentně málo.

    Myšlenka větší pospojitosti, kterou popisujete, je mimochodem jedním ze základních paradigmat Étoilé. Jejich oblíbený pokřik je: No more applications! No more files! (občas i :) No more windows!

    Ohledně nových paradigmat do Gnome se v rámci Étoilé komunity se hodně argumentuje, že nejčistší způsob jak je naimplementovat je pomocí dynamických jazyků - (Objective-C, Smalltalk...). A tak se rozhodli napsat celý systém od základů postavený na Objective-C. Technologická stránka projektu je také hodně zajímavá a stojí za prozkoumání.

    Abych to shrnul: i když se to nepodaří dokončit, tak přispějí alespoň zajímavými koncepty. Možná právě ty ovlivní návrh UI rozhraní v dalších prostředích. Třeba v tom Gnome 3 ;)