Hlavní navigace

Názor ke zprávičce EU říká svým členům: používejte open source od anonym - Je to řekl bych poměrně jednoduché. Microsoft se...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 6. 2008 11:37

    anonymní
    Je to řekl bych poměrně jednoduché. Microsoft se svým dominantním postavením na SW trhu má velikou moc deformovat trh a proto veškeré jeho kroky jsou posuzovány jinak, než když je udělá firma s nevýznamným postavením. Není to nic proti Microsoftu, stejně se postupuje proti všem dominantním firmám ve svém oboru. Tolik úvodem.

    K autorádiu - zrovna automobilový průmysl je o tom, že si za každou věc připlácíte. Chcete klimačku - příplatek. Chcete protismyk - příplatek. Chcete rádio - příplatek. Chcete elektrická okna vzadu - příplatek. Pokud by existoval výrobce aut, který by měl na trhu 90% podíl a rozhodl se dávat autorádio zdarma, měl by obdobný problém, jako nyní Microsoft. Snadno by totiž zlikvidoval konkurenci a to nikoliv kvalitou svého rádia, ale tím, že pro většinu výrobců rádií zmizel trh.

    Pochopil jsem, že ze stejného důvodu Evropské komisi vadil Media Player. Nevadila třeba kalkulačka či notepad, protože v této oblasti se moc nekonkuruje. Oba tyto produkty začleněné do Windows jsou velmi primitivní a víceméně jen proto, aby se dala udělat čárka, co všechno tam je, na reálnou práci to není. Zatímco přehrávač médií - to je jiné kafe. Řada firem nabízí své vysílací (streamingové) servery a pokud v 90% osobních počítačů bude přehrávač jediné firmy, který tyto konkurenční formáty nepřehraje, není šance, aby v oboru vznikla konkurence.
    Můžete namítnout, že konkurenční přehrávače (např. RealPlayer) si může uživatel také stáhnout zdarma apod. Sice může, ale a) ne každý to umí (opravdu je významné procento BFU, co to nedokáže), b) ne každý to smí (např. ve firemním prostředí je často zákaz instalovat další aplikace) a za c) i když to uživatel umí a může, nemusí mít nutně takovou motivaci k instalaci, když už nějak funkční přehrávač médií má.

    Možná se vám snahy o určitou regulaci trhu nemusí líbit, ale i v poměrně liberálních USA přišli na to, že neviditelná ruka trhu v mnoha případech prostě nefunguje a nechce-li stát připustit degenerované obchodní prostředí, je nutné s tím něco dělat. Samozřejmě to ale můžete vidět jako snahu nabalit si rozpočet na bohaté firmě nebo pomstu úspěšnému. Hra na závistivou strunu je docela úspěšná a s "pomstou úspěšnému" argumentuje skoro každý, kdo celé pozadí nezná nebo nechápe. Kdo to chápe, spíš polemizuje nad tím, zda vůbec, případně v kterých případech a v jaké míře je regulace vůbec nutná.