Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Evropský parlament schválil povinnost GPS v autech od října 2015 od Vindis - Fajn. Tak si o mě nebo o komkoli...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 2. 2014 13:28

    Vindis

    Fajn. Tak si o mě nebo o komkoli jiném ukládají všemožné informace. Což se děje od nepaměti i před dobou počítačovou. V čem je to jiné než kdysi? Že mi vidí pod "sukni"? To jo. Ale to je dáno dostupnými prostředky a technikou. Takže za současné šmírování můžete děkovat vynálezcům, kteří tyto technologie vynalezly. A bude hůř. Tím jak se technika zdokonaluje, tak se najdou i lepší techniky šmírování. Takže třeba představa z Minority report o očním skenu může být časem reálná.

    Takže v tomto směru nám nezbývá nic jiného, než se s tím smířit, ať se nám to líbí nebo ne. Můžeme se bránit jak chceme, vždy se najde skulinka nebo někdo mocnější. Zákon přírody - silnější vyhrává. I když zde spíše mocnější vyhrává.

    Na druhou stranu, když už nás všechny šmírují, tak je tu jeden zásadní fakt. Zájem o data. Mít uložena data je jedná věc, ale použít ty data je pak druhá věc. Pokud jsme nezajímaví, tak ty data budou prostě uloženy v "šuplíku" a na dlouhá léta se k těmto datům nemusí nikdo dostat, protože o ně nejeví zájem. Takže de facto by ani o šmírování nešlo. Jen sbírají data bez nějakého bližšího kontextu. Pokud ovšem ty data nepoužijí k nekalým účelům - obtěžování, vydírání, vnucování apod.
    Mohou mít uloženo, že jsem byl včera vybrat peníze o dané částce. Že jsem byl autem v tomto čase na tomto místě díky eCall. Ale k čemu jim to bude? Proč by se měli o ně zajímat, když neporušuji žádné zákony? Jasně teď je to nezajímá. Jakmile udělám neplechu, tak si mohou vytáhnout celý můj dosavadní život. Ale berte to i tak, že pokud jsem nic špatného neudělal, tak z toho filmečku mohou zjistit moji nevinu, protože díky šmírování mají důkaz.