Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Fork Gnome 2 se jmenuje Mate od Vít Šesták (v6ak) - Běžně používám Openbox na Gentoo a je to...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 8. 2011 22:08

    Vít Šesták (v6ak)

    Běžně používám Openbox na Gentoo a je to potuněný tak, abych tam měl co nejméně zbytečností. To je obecně moje filozofie UI.

    Nicméně jsem z více důvodů (mj. zvědavost) si nainstaloval i Ubuntu (byť' ne na běžné používání) a Unity vyzkoušel. A má něco do sebe, zvlášť v porovnání s Gnome. (Mám namysli Gnome 2, nové Gnome 3 jsem ještě nezkoušel.)

    Mít nahoře jednu lištu Gnome, dole druhou lištu Gnome, mezi tím nějaké okno s titlebarem, menubarem a statusbarem a mezi tím teprve to, co mě zajíma (a mnohdy ještě zředěné) mi moc nevyhovovalo. Ačkoli mám 17" notebook a na obrazovku se toho vleze spousta, nemusí to tam furt zavazet. A tady je Unity mnohem lepší: vždyť ty tři horní lišty sloučilo do jedné a spodní nepotřebuje, úspora tří lišt! Okna přepínám Alt+Tab (jako téměř kdekoli jinde). Je to podobné jako u mě na Openboxu, kde jsem stav baterie, daemony apod. vyřešil pomocí pipe menu a mnohá okna zbavil titlebarů.

    I spouštění aplikací je fajn. V Gnome je nějaké nepraktické menu, v Unity stačí stisknout Win a začít psát. I tady jsem na tom podobně, jen místo Dashe používám Grun.

    Nějaké rozdíly by se ale našly. Unity nabízí Android-like funkci "spusť nebo přepni". Stisknu-li, řekněme, Win+5, neřeším, jestli daná aplikace předtím běžela nebo ne. Unity ale bude zase celkově méně přizpůsobitelné, více hw náročné a provoz mimo Ubuntu zřejmě nebude nejjeddnodušší. I tak ale v mnohém nabízejí pro mě dosti podobnou user experience, byť Unity je více blbuvzdorné a eye candy (nebo iCandy?).

    Stejně je ale zajímavé, že to není poprvé, co někdo přišel s user-friendly variantou toho, co jsem si seskládal. Již dříve to udělal Google se svým Google Chrome. Ještě by moji variantu mohli dohnat vertikálními panely out-of-box a pár užitečnými drobnostmi, ale to je asi pro běžného uživatele příliš okrajové.