Hlavní navigace

Názor ke zprávičce FreeBSD přejde na linuxovou verzi ZFS od Miroslav Šilhavý - Já si hlavně myslím, že je velká škoda,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 12. 2018 13:19

    Miroslav Šilhavý

    Já si hlavně myslím, že je velká škoda, že kvůli pýše (nikoliv hrdosti) nemůže být ZFS nativní součástí Linuxu. Praxe ukazuje, že svobodný software může existovat i pod jinou, než GNU licencí - ta je možná až příliš extrémní. Ve své době položila silnou protiváhu všem komerčním licencím a BSD licence _bez_pochyb_ funguje jen díky GNU. Na druhou stranu, svět se točí dál, vše jde dopředu, a čas od času bývá potřeba revidovat rozhodnutí. Co bylo správné v devadesátých letech, nemusí být nejlepší dnes. Vývojáři FreeBSD umí překročit svůj stín - některé technologii s vděkem převzali z OpenBSD. GNU by také mohlo svůj radikální přístup zmírnit - Open Source už není utopie, za kterou je potřeba bojovat, ale realita, která už je vybojována.

    Bude zajímavé sledovat, jestli si v projektu ZoL udrží první místo Linux, nebo jestli FreeBSD bude Open Source etalonem pro ZFS. Klobouk dolů oběma skupinám, že se uměly dohodnout.