Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Gartner: Prodej počítačů se světově propadl více než kdy dříve od Ondra Satai Nekola - Samozrejme, ze kdyz se zacneme bavit o CPU...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 1. 2014 11:41

    Ondra Satai Nekola
    Zlatý podporovatel

    Samozrejme, ze kdyz se zacneme bavit o CPU se spotrebou 130W, tak (pro vetsinu cinnosti o trochu, pro par specifickych cinnosti o hodne) vyhraje nad notebookovymi (na druhou stranu, bezna desktopova CPU dnes jsou kolem 60-80W). A samozrejme ze desktop je vic skladacka (ostatne proto ho take mam radeji nez ntb).

    Ale argumentovat vykonem CPU a pritom pouzivat C2Q neni uplne konzistentni. Tomu C2Q uz povetsinou nakope zadek i 37W nebo 45W Haswell pro 15" ntb a v singlethreadu asi i ultrabookove Haswelly.

    Pokud clovek nekompiluje kernel, nepousti simulace nebo nestriha video, tak vykon CPU neni to, co by ho dnes na notebooku brzdilo. Stejne tak to neni disk. Pro hrace (a lidi, co potrebuji GPU vypocty) je posledni vetsi rozdil ve vykonu grafika.

    (Pro jistotu: stale se drzim desktopu, kde to jde. Je ergonomictejsi a tissi. Ale zduvodneni vykonem plati jenom pro velmi uzkou skupinu cinnosti)