Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Google bude na konci roku používat jen energii z obnovitelných zdrojů od Sten - Jiste, uzasne. Jeste mi vysvetlete, jak chcete do...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 10. 2017 2:02

    Sten (neregistrovaný)

    Jiste, uzasne. Jeste mi vysvetlete, jak chcete do setrvacniku nebo baterii uskladnit denni produkci elektriny z elektraren o vykonu ve stovkach nebo spis tisicich MW. To je nejake elektriky! Takovy akumulator z auta ma kolem 50 AH +- autobus. Tak si zkuste predstavit akumulator o 500 GAH nebo baterii akumulatoru o takove kapacite

    Ampéry, watty, co na tom záleží, že?

    Zkuste přestat přemýšlet tak, že potřebujete JEDNU obří baterii nebo JEDNU obří elektrárnu. Obnovitelné zdroje jsou ze své podstaty decentralizované. Pak nevadí, že potřebujete tisíce malých zdrojů.

    Hodně nových větrných elektráren je stavěna tak, že každý generátor má svůj vestavěný setrvačník. Hodně nových solárních elektráren se staví s bateriemi, třeba Tesla prodává podobný systém pro libovolný dům (Solar Roof + Powerwall).

    Jenze na to, aby napriklad jedna tretina Evropy, kde zrovna fouka vitr, utahla zbyle dve tretiny Evropy, kde nefouka, by musely vetrne elektrarny stat uplne vsude, pekne jedna vedle druhe, coz jaksi neni ten pripad.

    Nemusely, dost podceňujete rozlohu Evropy. Británie vyrábí okolo 30 % elektrické energie z obnovitelných zdrojů (asi polovinu z toho větrem) a nic takového nemá.

    Vemte si, ze Temelin ma vykon 2 GW a vyrabi 14% elektriny v CR. Nejvykonnejsi vetrne turbiny vam daji az ohromujicich 8 MW, kdyz to pekne fouka […]

    Pokud počítám 6 MW průměrně běžící 35 % času (a 70 % času běžící Temelín, on taky neběží pořád), bude jich potřebovat přibližně 700. To není zase tak moc. V Německu je v současnosti přes 50 GW větrníků, ve Španělsku 20, v Británii 15. Zkuste si spočítat, kolik byste na takový výkon potřeboval jaderných reaktorů, a pak si to vynásobte průměrnou bezpečností (cca 1 vážná nehoda na každých 500 až 1 000 reaktor-let). A pokud budete tvrdit, že ČR takové vážné nehody nehrozí, protože nemáme zemětřesení ani tsunami, tak se zajeďte někdy podívat do Jaslovských Bohunic. Likvidují se přes 40 let a pár desítek dalších to ještě potrvá.