Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Google Chrome varuje, že rozšíření uBlock Origin a další budou brzy zakázána. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • 15. 10. 2024 15:28

    binárně-transfóbní dezolát

    "kolik lidi ma rootly telefon?"
    Jestli to myslíte naprosto obecně, tak bych odhadl, že asi tak každý čtvrtý chytrofoun je rootnotý. Možná víc. Poslat uživateli přes JavaScript kód, který mu do chytrofounu nainstaluje keylogger je celkem běžná praxe např. různých pornoserverů, které si takto vydělávají na svůj provoz (peníze jim posílají mafie, které takto zase využívají státy a jejich tajná benga).
    Tohle je velice zajímavý problém na který jsme tu narazili, ačkoliv předpokládám, že Vy jste tu otázku pokládal ve smyslu "Kolik uživatelů si rootne (nebo záměrně od někoho nechá rootnout) svůj chytrofoun ?"
    Na to odpovídám: tolik, kolik jich to považuje za správné a mají technické schopnosti (nebo prostě odhodlání) na to to provést. Běžný uživatel toto nepotřebuje.

    Pokud by Gůgl začal lidem zakazovat instalovat jiný prohlížeč a jediný způsob, jak toto obejít by bylo rootnout si svůj osobní šmatlafoun, tak z kuriozity pro pár nadšenců by se rázem stal reálný zájem značné části uživatelů. Zájem o rootnutí by se oproti dnešku zvýšil - klidně i o několik řádů - a tomu by začal odpovídat i počet rootnutých chytrofounů. Nejprve mezi pokročilými uživateli (hackeři už to tak dávno mají) a nakonec i mezi těmi obyčejnými.

    A to pomíjím skutečnost, že rootnutí osobního šmatlafounu by ani zdaleka nemuselo být jedinou možností, jak nějaké prasácké omezení (prodávané jako ochrana) obejít.

    A samozřejmě přechod jinam - v době absolutní dominance Internet Exploreru se taky zdálo nepředstavitelné, že by běžní uživatelé mohli používat něco jiného, a přitom přesně to se stalo - lidi začali masově používat Firefox dávno před tím, než se do věci vložil Evropský svaz.