Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Google dává 1 milión dolarů na zlepšení interoperability mezi jazyky C++ a Rust od Ink - > Řekni mi proč bych měl využívat Rust? To...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 2. 2024 7:02

    Ink

    > Řekni mi proč bych měl využívat Rust?

    To Ti říct nedokážu, musel bych vědět, jaké máš priority, zkušenosti a mozek. V programování neexistuje "lepší" a "horší", to si každý vývojář, tým, firma musí rozmyslet. Přesto to zkusím:

    Fast, Reliable, Productive. Pick Three.

    Tohle je nejlepší reklama na Rust, jakou znám. Pokud chceš rychlost srovnatelnou s C a C++, máš možnost, zde je benchmark - doslova všichni mají neustále možnost ve svém jazyce udělat novou implementaci:

    https://www.techempower.com/benchmarks/#hw=ph&test=fortune§ion=data-r22

    Co se týče produktivity, Rust je hodně vysokoúrovňový, co se týče abstrakcí, datových struktur apod. A hlavně člověk šetří čas při správě kódu, jelikož co se v Rustu zkompiluje, obyčejně funguje. A refaktorizace je třeba oproti tomu Pythonu úplně jinde (i když mu typové anotace hodně pomohly).

    No a ta spolehlivost je dána samotným návrhem, ten jazyk je zkonstruován tak, aby maximálně eliminoval překvapení a nedefinované chování.

    Ale pokud chceš dělat v TypeScriptu, Zigu, Javě, Ruby, Go, Fortranu, klidně to dělej. Máš o možnost navíc, ale nemusí Ti sednout.