Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Google dostal od EU rekordní pokutu 2,42 miliard eur, manipuloval výsledky vyhledávání od Lael Ophir - Jistě, domníváme se, že jde o pyramidu Sesheshet,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 7. 2017 13:07

    Lael Ophir

    Jistě, domníváme se, že jde o pyramidu Sesheshet, a v ní její tělo. A ano, pyramidy se obtížně datují. Uvědomte si, že nejstarší písemný záznam češtiny (kterému bychom ani jeden moc nerozuměli) je starý jen 900 let. Sesheshet žila před cca 4300 lety, tehdejší kulturní kontext byl úplně jiný, písmo i jazyk byl dávno zapomenuty (i když jsme obojí do značné míry dešifrovali), atd.

    Ad malby za sebou zloději mazali? A když je kněží přesunuli do krypt, tak tam už to nikdo nevybral? - nevím kolik malby vydrží 4000+ let, a protože nejsem egyptolog, tak ani nevím, kolik maleb tam původně bylo. Mimochodem se zkuste podívat na "dnešní" mauzolea: nápisů a maleb tam najdete pomálu. Dále nevím kolikrát byly pyramidy vyloupeny, ale zjevně k tomu došlo, a je jasné, že za těch 4000+ let na místě došlo k řadě válek, zhroucení institucí apod. Pro ilustraci působení času se můžete kouknout pár set kilometrů severovýchodně do jordánské Petry (BTW za mě daleko zajímavější než smradlavé egyptské pyramidy s paneláky na pozadí). Po cca 2000 letech tam nenajdete prakticky žádnou výmalbu, něco málo se našlo v jeskyních pod nánosem sazí a graffiti. Původní pohřební komnaty později sloužily mimo jiné jako obytné prostory, předpokládám že po odstranění těl :)
    Každopádně pro teorii, že "pyramidy... měly něco společného s generováním energie a frekvencemi" chybí jakékoliv důkazy.

    Jistě, náboženství je občas založené i na něčem reálném. To ovšem můžete říct i Jiráskových Starých pověstech Českých, případně o lidových pohádkách.

    Ad kvantová provázanost a její vlivy na věci jako utváření skutečnosti a kolektivní vnímání - máte k tomu nějaké další informace? Pokud jsem si všiml, tak kvantová provázanost zmizí dekoherencí, která je způsobená interakcí částic s okolím. Řekněme že když se částice musí "projevit", tak si "vyberou" stav, ve kterém se nacházejí, což ukazoval už double-slit experiment. Pokud jde o kolektivní vnímání, tak to stojí na úplně jiných principech, které s kvantovou provázaností podle všeho nemají nic společného. Kvantový mysticismus, který se občas objevuje v hnutí New Age, je ukázkou nepochopení.

    Ad jsou lidi, jako třeba někteří tronici nebo ohýbači lžiček a léčitelé, kterým nikdo podvod nikdy nedokázal - to je možné, ovšem neexistují žádní tronici ani ohýbači lžiček, u kterých by se podařilo prokázat, že nepodvádějí.

    Ad nedávno byla Aura ještě důvod k výsměchu, dnes už se dá i měřit - máte k tomu víc informací? Pokud jsem si všiml, tak všechny pokusy údajné vidění aury podrobit dvojitě slepým testům dopadly velmi neslavně. Jako původ vidění aury se často uvádí synestezie, při které se řekněme míchají smysly. Lidé popisují, že například čísla nebo zvuky mají barvu (i když ji fakticky nemají) apod. Vzpomínám na případ, kdy jedna slečna popisovala, jak se místnost doslova zbarví do růžova, když dostane dopis od milého. Hudebníci to tak také často mají, například Itzhak Perlman to popisoval takhle: "If I play a B-flat on the G string, I would say that the color for me is probably deep forest green. And if I play an A on the E string, that would be red. If I play the next B, if I look at it right now, I would say that it's yellow." Takže věřím že někteří lidé mohou věřit, že vidí auru.
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_with_synesthesia

    Ad to, že má někdo něco pouze vypozorované a podle toho se chová bez 20 experimentů na poli fyziky neznamená, že to nefunguje nebo neexistuje; není to lehce uchopitelné jako výsledek experimentu - jenže lidé trpí na dlouhou řadu cognitive biases, takže jim zcela nesprávně připadá, že něco funguje, i když to tak není. Na tom ostatně stojí rituály a náboženství. Nicméně recentně jsme vymysleli něco čemu říkáme vědecká metoda. Pokud máme něco "vypozorované", tak zformujeme hypotézu, a provedeme metodický experiment, který tu hypotézu podpoří nebo vyvrátí. Data zpracujeme, a objektivně zjistíme, jestli se nám jen zdálo, že něco funguje, nebo jestli to tak opravdu je. To systematicky posouvá naše chápání světa. Když potřebujete zjistit jestli kůň při cvalu v jistém okamžiku odlepí všechny nohy od země, dá se provést experiment (a odpověď je ano, jak ukázal Eadweard Muybridge). Podobně můžete testovat jestli květiny rostou lépe když jim zpíváte (odpověď je ne), nebo jestli ti co vidí auru jsou schopni rozeznat ve tmě postavu od figuríny lépe než náhodným výběrem (odpověď je ne).
    Upřímně: vědecká metoda je největší vynález v historii lidstva, který stojí za celým úspěchem naší civilizace.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_bias#List
    https://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_method

    Když už jste zmínil duchovno, fyziku a kvantové jevy, tak v téhle oblasti je jistě hodně neobjeveného a hodně námětů k přemýšlení. Pokud se vše řídí přesně danými fyzikálními zákony, tak ze stavu vesmíru v čase A jednoznačně vyplývá stav v budoucím čase B, a vesmír je tedy jako gramofonový záznam, který se přehrává (a mimochodem podle některých interpretací se dá přehrávat oběma směry). Všechno je pak předem dané, a je otázka, jestli tedy můžeme hovořit o nějaké svobodné vůli. Ovšem experimenty ukazují, že některé kvantové jevy mají čistě pravděpodobnostní charakter, a kvantové fluktuace v raném super-hustém vesmíru jsou nejspíš důvodem, proč místo dokonale uniformního vesmíru (který by byl výsledkem dokonale symetrického Velkého Třesku) máme galaxie, hvězdy, planety, rýžový pudink a daň z příjmu :). Otázkou pak je, jak moc se tyhle čistě pravděpodobnostní kvantové jevy amplifikují, a jestli/jak se ta náhodnost reálně projevuje v našich životech. Na to snad odpoví kvantová biologie.
    Připadá mi to k úvahám daleko zajímavější i serióznější, než přemýšlet jestli Ježíš mluvil o své matce jako o metafoře pro Matku Zemi (čemuž nic nenapovídá), pokoušet se hybridizovat kvantovou mechaniku a mystiku, nebo "exaktně" počítat, kolik andělů se vejde na špičku jehly.