Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Google jmenoval 42 zařízení s Androidem, na kterých dobře fungují aktualizace od Adam Kalisz - Tak jasně, na Android holt nepíšou kód jak...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 6. 2017 23:55

    Adam Kalisz
    Stříbrný podporovatel

    Tak jasně, na Android holt nepíšou kód jak systémový, tak aplikační jen lidé s doktorátem z informační bezpečnosti (MatFyz něco takového vyučoval aspoň jako bakaláře). Většina "inženýrů" píšící ovladače na daný hardware buď nemá ani zdaleka dostatek času na inženýrskou práci a současně nikdy nemusela svůj výplod obhajovat před komunitou vývojářů jádra. Obecně se ukazuje, že cokoliv se do jádra dostane a původně začínalo jako closed source je nakonec mnohem obecnější, kvalitnější kód, který se dá do větší míry udržovat v budoucnu. Jen guest ovladač grafiky VirtualBoxu např. zeštíhlili asi 8x a přitom zobecnili, takže se práce dá využít i na jiných místech (https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=VirtualBox-vboxvideo-Plans). Podobně je to s AMD DAL, kde progresivně ukrajují tisíce řádků kódu z původního asi čtvrt milionu.

    Qualcomm a ostatní mají běžně patche měnící nebo přidávající silně přes milion řádků kódu. Do takového množství se schová cokoliv, prakticky přepsali jádro systému, který jen jako náhodou ještě připomíná Linux. Skoro určitě to nebude mít kvality podpory např. jako nějaké platformy Xeon pro servery, přitom většina serverů má hot-swap součástky, je v clusteru a často je ještě někde záložní systém. To navigace v autě nebo mobil nemají, přitom dnes často můžou znamenat nemale finanční ztráty, když nefungují. (Např. protože jste měli na mobilu jízdenku a kvůli slabému power management se vybil jen tak o mnohem rychleji, než kdo čekal.)