Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Google připravuje operační systém pro netbooky od Lael Ophir - To bylo asi na mě? Redakce to nedala,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 7. 2009 2:17

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    To bylo asi na mě? Redakce to nedala, protože v těch nových diskuzích není jasné, kdo na co reaguje.
    Psal jste tohle? „informace MUSÍ být vždy šířeny ve zdarma dostupných technologiích“. A tohle? „Také jsem nikde nepsal, že chci něco zadarmo“. Teď fakt nevím, co si z toho vybrat. Pokud jste obojí psal vy, vidím tam nekonzistenci.
    Jinak ano, poměrně dobře mi to myslí. To vám podle všeho také, i když máme na svět dost odlišný pohled. Důležité je nebýt obětí vlastního úspěchu. Úspěch totiž zvýrazňuje úchylky každého člověka, protože úspěšní se nemusí tolik přizpůsobovat okolí. IT-extrém na ukázku, zvlášť pěkné jsou dva poslední odstavce (ne-IT extrémy bývají ještě daleko drsnější):
    http://myego.cz/…p/spolecnost
    MSIE má mód zpětné kompatibility, je to ta ikona vlevo od refreshe. Nastavení MSIE8 módu jako výchozího bylo hlasitě prosazováno odbornou veřejností (a ta si na to teď samozřejmě stěžuje). MS si to ale mohl dovolit, protože je asi jediný, kdo měl dost síly všem webhosterům říci, aby stránky „preventivně“ opatřili metadaty o quirks mode.
    Barter jistě existuje. Uživatelé Linuxu ale nic takového nepodstupují, nakonec si přečtěte licenci. Naprostá většina se jich jen zdarma používá SW, nezaplatili, a žádnou hodnotu neodvedli. Někteří si možná myslí, že „zaplatili“ podstoupením komplikací s dostupností a použitelností SW, „přemlouváním“ SW k rozumné práci atd. – nejsem psycholog, nevím to jistě.
    SW je kvalitní nebo nekvalitní. Kvality open source obecně nejsou nic moc, taková je má zkušenost. Kvalitní SW nemám problém používat bez ohledu na licenci. Stačí ale srovnat MSO vs OOo, Photoshop vs Gimp, Oracle vs MySQL, QuarkXPress vs Scribus atd. To jsou ovšem ještě ty nejlepší open source aplikace. Velké procento z toho zbytku má veliké problémy s interfacem (to Gimp nakonec také), funkcionalitou, stabilitou, nápovědou, dokumentací, lokalizací, re-use kódu se minimalizuje na cut-and-paste (viz Firefox jako binární BLOB vs MSIE jako sada komponent).
    Mě dnes už komerční svět uživil, takže půjdu na chvíli pařit GTA IV. Doporučuji, moc pěkná věc. Mimochodem na ní pracovalo 1000 lidí po dobu 3.5 roku, a investice činila v přepočtu asi dvě miliardy korun.
    A to jsme znovu u peněz. Velké celky vyžadují značnou koncentraci kapitálu, know how a lidských zdrojů. Kdyby každý hrál „na rovnováhu“, tedy do výše „přiměřeného“ zisku a nijak dál, tak by velké investiční celky nemohly existovat. Kolik myslíte, že stálo vypustit první komerční satelit, vyvinout poslední x86–64 CPU firmy Intel, nebo „jen“ natočit nějaký béčkový film? A když se jednou podaří rozjet „továrnu na peníze“, tak živí hromadu lidí, a ještě můžete dokázat velké věci. Rockstar vytvořili jednu z nejlepších her v historii, MS vyrobil zřejmě nejúspěšnější SW v historii, Henry Ford motorizoval Ameriku (a nepřímo tak dal vzniknout úsloví „nechci o to přijít na zadním sedadle auta“), Ray Kroc vytvořil fast food průmysl (a samotná jeho firma dnes živí 1.5M zaměstnanců plus strávníky).
    Jestli jste opravdu studoval obchod, tak víte, že (teoreticky) maximálního zisku dosáhnete, pokud se marginální tržby rovnají marginálním nákladům. Nemá smysl vyrábět více ani méně, protože byste měl zbytečně nižší zisk. A mít nižší zisk, abyste si nepřipadal blbě? Kdyby lidé nechtěli, tak nekupují, a vy se podle toho zařídíte. Ideální je maximalizovat zisk, uspokojit vlastní potřeby (například zabezpečení rodiny je velmi důležité), a zbytek použít na něco většího. Není třeba hned vypouštět satelity :), ale každý z úspěšných si sám něco najde. Někdo si postaví větrnou elektrárnu, další si otevře italskou restauraci, jiný vybuduje IT firmu, nebo třeba sponzoruje dětské domovy. Gatesovy peníze mimo jiné léčí v Africe malárii (aby pak vývojáři Mozilly s nevymáchanou hubou psali, že MSIE je jako malárie). Někdo musí stát za pokrokem a důležitými věcmi; stát to dělat neumí, a ani to není jeho práce. A co ti, kdo nevydělávají moc, aby si nepřipadali blbě? Ti díky své volbě hrají daleko menší roli, než jakou by měli.