Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Google začal automaticky šifrovat data na Cloud Storage od _pepak - Groverův algoritmus má kvadratické zrychlení, tedy složitost O(sqrt(n)),...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 8. 2013 6:22

    _pepak (neregistrovaný)

    Groverův algoritmus má kvadratické zrychlení, tedy složitost O(sqrt(n)), ne dvojnásobné zrychlení. Tzn. pokud se podaří sestavit kvantový počítač, na kterém to bude fungovat, a pokud se podaří sestavit kvantovou verzi funkce pro šifrování AES (oboje jsou dost velká "pokud"), tak se délka klíče "dělí dvěma" na 2^64 (pro AES-128) resp. 2^128 (AES-256). Potom bude skutečně mít smysl zahodit AES-128, protože 2^64 už je málo.

    Dokud situace výše nenastane, je AES-128 bezpečnější. Tedy z teoretického hlediska - prakticky je to dost jedno, protože všechny dosavadní výsledky jsou prakticky nepoužitelné (buď určí tak málo bitů, že je to fuk - pokud má výpočet trvat miliardu let, tak je sice zrychlení na 250 milionů let teoreticky zajímavé, ale prakticky k ničemu -, nebo sice určí hodně bitů, ale s předpoklady, které nelze v praxi splnit).

    Zdroj - vygoogluj si Grover's Algorithm a čti.