Hlavní navigace

Názor k článku
Google začne za několik dní vypínat starší rozšíření pro Chrome od msmucr - Moc jsem to nestudoval, ale jestli bude vývoj,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 6. 2024 12:53

    msmucr
    Bronzový podporovatel

    Moc jsem to nestudoval, ale jestli bude vývoj, tak jak odhadujete, tak to není moc dobrá zpráva. Co jsem pochytil z pár zpráv předtím, tak vlastně jedna z hlavních výtek V3 ze stran ad-blockerů bylo to, že se přes nové asynchronní declarativeNet­Request API nepůjde manipulovat s dotazy tak efektivně jako u staršího webRequest. Což nedokážu laicky posoudit, stejně jako bez znalosti projektu komplexitu udržování toho původního API v nějakém out-of-tree kódu.
    Jinak i kdyby se našly alternativní způsoby, jak nějakou funkcionalitu obejít ve V3, tak si dovedu představit, že to pro vývojáře rozšíření může být opruz, protože se zvedne poptávka po několika verzích jejich rozšíření, jedno pro Chrome 127+, další "plnotučné" pro FF a zbytek.
    Ale ani ta zmínka Google ohledně bezpečnosti rozšíření není úplně prázdná, v poslední době to byl ve větší interní síti skoro nejčastější typ bezpečnostního incidentu. Což se samozřejmě dá řešit více způsoby, třeba paušálním zákazem rozšíření (příp. allow-listem), ale to už je docela restrikce uživatelů, a vůbec to nevyviňuje Google Play z toho, co tam mají za hnůj, typicky maskovaný za nějaký downloader, nebo ChatGPT helper, ale vlastně i chápu tenhle jejich point.

    Díky za info a vysvětlení, zkusím dostudovat.