Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Hlasování k OOXML v ČR od LO - To je samozřejmě nesmysl. Novější produkt MS Office...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 9. 2007 3:52

    LO (neregistrovaný)
    To je samozřejmě nesmysl. Novější produkt MS Office vám udělá dokument dle šablony ze starší verze. Problém je v tom, že zpravidla chcete použít nějaké nové features, případně máte nové verze aplikací, které se s Office integrují.

    Pokud si myslíte, že spolupracující produkty jsou o ODF knihovně, tak jste na těžkém omylu. Spolupracujícím produktem může být například DMS. Dialogy otevření souboru, uložení souboru, vložení souboru apod. se odchytí, a nahradí jinými dialogy, které vyhledávají v knihovně dokumentů dle metadat. Jiným spolupracujícím produktem je třeba generátor čárových kódu, který na dané volání vrací správný obrázek, a jeho integrace do Office (samozřejmě beze změny kódu produktu). Někdy mi ukážete, jak při přechodu na jiný office produkt tyhle věci budete řešit rekompilací :). Ale zatím pro OOo takovéto spolupracující produkty ani neexistují.

    Pokud chcete opravodou zpětnou kompatibilitu, potřebujete MS Office. Ten dnes čte 15+ let staré dokumenty, čímž se OOo těžko může pochlubit. U jazyka C nějak nechápu souvislost. Proč potřebuji otevřený standard, abych mohl přeložit 20 let starý zdroják?

    To školení si představujete celkem jednoduše. A je to v té tabulce dělané stylem odstavce, nebo přímým formátováním? A tahle písmena jsou posunutá nahoru o 3 body, nebo o 6 bodů? Jaká je šíře tohoto sloupce?

    Soudní spor je hrozbou vždy. Můžu na vás zítra podat občanskoprávní žalobu v té věci, že jste mi pomočil psa. Soudní spor "hrozí" vždy každému, pokud je proti němu podána žaloba. Je to normální stav.

    Samozřejmě Linux (který máte na mysli) je technická troska. Monolitický kernel, nulová podpora Unicode na úrovni jádra a FS (je super mít názvy na disku ve více code pages, případně v jedné, ale tak, aby aplikace nevěděly v jaké), příšerný systém terminálů byl zralý k nahrazení už před 20 lety, X11 je katastrofa, řešení zobrazování a tisku je běsné (zobrazování přes X11, tisk vlastními prostředky či cups, proti Windows GDI o 15-25 let pozadu), podpora multimédií nulová (třeba takový komponentový systém kompresorů a dekompresorů multimédií, služba přehrávání multimédií, to vše mají Windows jako součást API), a pár tisíc dalších věcí. K tomu mizerná dokumentace (MSDN rulez), nic-moc vývojové nástroje, úděs ve formě balíčkovacích systémů... Linux je opis koncepčně 40 let starých systémů, jedno volání po druhém. NT jsou nově navržený systém z 90. let, a za pár let prodělají reinkarnaci v systém založený na .NETu, což umožní dát na kernel i user mode komponenty záruky typu "určitě nikdy nemůže hrábnout do paměti kam nemá", "určitě nemůže dojít k deadlocku", apod.

    ODF chybá zcela zásadní části, typu podpory hebrejštin, arabštiny a vzorců. Navíc plná implementace ODF vyžaduje Javu, ježto applety jsou v ODF nativními objekty (pokud se bavíme o ne-plné implementace, zapomeňme u OOXML na autospaceLikeWord95 apod). Zvlášť pikantní je to, že Java není ISO standardem, tedy ODF má závislost na něčem nestandardizovaném. A ještě drsnější je, že ODF s požadavkem byl přijat jako standard v době, kdy Sun ještě neuvolnil Javu, a ta byla chráněna patenty a autorským právem. Zjevně to nevadilo přijetí.

    OOXML není dokonalý formát, protože takové formáty prostě nejsou. Ovšem těch pár technických problémů se dá lehko vyřešit v příští verzi, a není třeba kvůli tomu dělat dusno. To by ale pochopitelně nehrálo do karet Sunu...