Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Huawei přesouvá 14nm výrobu od TSMC k čínské SMIC od anonym - líbí se mi vaše naivní představa "nauči/zainves­tuje".. SMIC...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 4. 2020 13:16

    bez přezdívky

    líbí se mi vaše naivní představa "nauči/zainves­tuje".. SMIC bude investovat a to do vývoje, nikoliv do učení, protože učit se zde není co.. vlastně dnes jediná firma, která výrobu na těchto rozměrech (7nm, v budoucnu 5nm) zvládá je TSMC a ta si tyhle špičkové technologie hlídá jako oko v hlavě a řekl bych, že do ochrany tohohle know-how zasahuje i vláda.. na něčem spolupracuje se Samsungem, ale to hlavně proto, že další pokrok je extrémně kapitálově náročný..

    co vlastně výroba na těchto rozměrech znamená.. nepotřebujete totiž vyvinout jenom samotnou výrobní "litografickou" technologii čipů, ale taky celé výrobní procesy a postupy (např. příprava materiálů, jejich kontrola, ověření kvality, fotokontrola, měření, ...), které nejsou pouze zmenšenimai již dnes vymyšlených.. posun na jinou úroveň znamená, že se posunete rovněž fyzikálně někam jinam = je potřeba další výzkum, lecky i základní (běh na dlouhou trať a firmy s ním začínají dlouho dopředu, než se k danému kroku vůbec dostanou), který vám otevře dveře..

    takže se to docela těžko dohání..

    a ještě jedno doplnění na úrovni spekulací - usa tlačí i na výrobce výrobních technologií čipů (ASML, ...) aby nedodávaly své pokročilé stroje číňanům.. takže si čiňani třeba budou muset vyvinout i samotné stroje, které dělají litografii..

    no není to jednoduché a nebude to hned, ale čiňan to dříve (5 let) či později (15let) dožene, pokud bude chtít..