Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Intel Software Defined Silicon (SDSi), softwarové upgrady CPU se vrací na scénu od Miroslav Šilhavý - nefunguje tak ako si mnohi predstavuju Nejčastěji je problém...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 10. 2021 11:59

    Miroslav Šilhavý

    nefunguje tak ako si mnohi predstavuju

    Nejčastěji je problém v naivních představách. Volný trh konverguje k optimu, ale neznamená to, že to platí pro každé místo v každém okamžiku a pro každý produkt.

    Na této diskusi je patrno, že zákazníka nezajímá pouze to, jakou hodnotu získá za zaplacenou cenou, ale hodnotí i subjektivně např. to, že softwarové omezení je prvoplánový marketingový instrument. Jiný zákazník zase může vnímat benefit z toho, že nyní pořídí levnější produkt, který lehce rozšíří, až bude mít potřebu nebo finanční možnost. I mezi těmito subjektivními měřítky se bude hledat optimum.

    Patrně SDSi může být cesta pro budoucnost. Když si představím dva výrobce, jednoho využívajícího SDSi, a druhého, který nákladně oddělí dva čipy už při výrobě, bude mít konkurenční výhodu ten se SDSi. Pokud to zákazníci ponesou emočně nelibě, tak výrobce nebude nabízet odemknutí featur, a ponechá si to neveřejně uvnitř. Vyrobí identické čipy a před expedicí je jen nastaví. Zatímco dnes některé modely odlišuje triviálním vypálením do křemíku, příště to udělá softwarově. Pokud to výrobci budou dělat, pak nevidím důvod, proč některé možnosti, které to skýtá, nenabídnout i směrem k zákazníkovi. Budu radši, když přibudou možnosti navíc, než abych byl bez nich jen kvůli infantilnímu pocitu, že zlý dodavatel chce za svoji práci nějakou formou platit.