Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Intel tvrdí, že 10nm proces nezrušil, přestože se objevují opačné spekulace od Lael Ophir - Svět MS funguje na ARMu už poměrně dlouho. https://docs.microsoft.com/en-us/windows/arm/ Problém...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 10. 2018 19:09

    Lael Ophir

    Svět MS funguje na ARMu už poměrně dlouho.
    https://docs.microsoft.com/en-us/windows/arm/

    Problém je ve výkonu a dostupnosti SW + driverů. Snapdragon 835 má výkon srovnatelný s nejslabšími Celerony, což jsou převlečené Atomy. To limituje jejich použití výhradně na ty nejslabší z nejslabších notebooků.
    https://www.techspot.com/review/1599-windows-on-arm-performance/page3.html

    Drivery jsou dostupné prakticky jen ty dodávané s Windows. U notebooku to většinou není tak velký problém, protože drivery pro to co je uvnitř jsou součástí dodávky, a běžné periferie (myši, klávesnice, USB síťové karty, novější tiskárny a skenery...) vystačí s tím co je.

    Pokud jde o aplikace, tak tam je možnost je portovat. V principu to není problém, ale autorům SW se do toho moc nechce. Ona totiž často nestačí jen rekompilace, a je potřeba optimalizovat.
    Další možností je emulace x86. Ta sice funguje relativně dobře (byť nejdou například drivery a 64-bitové aplikace), ale výkon je pak ještě o dost slabší, než u těch Intel Atomů.
    https://www.techspot.com/review/1599-windows-on-arm-performance/page2.html

    Když to shrnu, tak ARM má ve Windows stejný problém, jak kdysi IA64 (Itanium), PowerPC, MIPS a další. V principu to funguje, ale není dost nativních aplikací (i když u ARMu je to lepší), a výkon těch emulovaných je mizerný. Proto je možnost nasazení takových strojů omezená, z toho vyplývá neochota autorů tu platformu podporovat. Zlomit by se to mohlo pokud ARM přijde s čipy, které nabídnou dostatečný výkon i v emulaci, s dostatečně nízkou spotřebou. Ovšem HW také musí mít odpovídající cenu, cca na úrovni nejlevnějších notebooků. Zákazníci asi nebudou kupovat stroj s velmi mizerným výkonem za cenu nabušeného notebooku. Pokud se tohle nestane, budou notebooky s ARMem okrajovou kategorií, která asi (znovu) zanikne.