Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Jak obtížně se instalují hry na Linuxu? od Adam Kalisz - Nic není bez vady. Ono papír a tužka...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2016 22:21

    Adam Kalisz
    Stříbrný podporovatel

    Nic není bez vady. Ono papír a tužka za sebou má už nějaké to tisíciletí testování za sebou. Počítače holt masově testujeme asi tak od 80. let. Před tím to bylo něco pro úplné odborníky.
    Problém je, jako vždy, v protichůdných potřebách resp. nárocích uživatelů laiků a uživatelů profesionálů. Na jednu stranu by mělo být vše jednoduché, ale zároveň i mocné a tedy obsloužit co nejvíce uživatelských skupin. Taky by pokud možno vše mělo být malé a úsporně psané, ale ošetřit co nejvíce okrajových situací a možností "střelit se do nohy". Porovnal bych to trochu k diskuzi v Americe, co se týče zbraní na otisk prstu. Funguje to, ale je pár případů, kdy to asi trvá moc dlouho, nebo není otisk rozeznán a potom je konec. Aspoň to je filozofie za odporem k této opravdu dobré pojistce. (Jinak já jsem obecně spíše proti zbraním vůbec. Ten otisk nebo podobná autentizace mi nepřijde jako špatná pojistka na víc.)
    Taky je jedna věc (subjektivní) uživatelská přívětivost nástroje a (objektivní) porozumění nástroji. Určité sekretářce může Excel přijít poměrně uživatelsky přívětivý, ale to přece nemá nic do činění s tím, jestli Excelu "rozumí". (Přičemž něčemu rozumět by se mělo asi jako pojem nějak definovat. Já bych řekl třeba mít poměrně detailní přehled o všech funkcích nástroje a ideálně i jejich opodstatnění.) Třeba řidič autobusu obyčejně umí slušně řídit a velice často rozumí tomu, jak konkrétní autobus, jeho motor a vybavení funguje. Taky se to trochu čeká, protože v autobusu tráví poměrně hodně času. Od sekretářky se ale nečeká, že by chápala vzorce a uměla systematicky programovat makra v Excelu (já to taky neumím, ale nikdy jsem se nesnažil to naučit a nepotřeboval to). Je to tedy asi spíše o definici pojmu rozumět a o dané osobě, která před počítačem sedí. Ono třeba slepec může mít na Excel taky jiný názor a třeba mu bude více vyhovovat více LibreOffice. Těžko posoudit, jde jen o ilustraci problému.

    Většina lidí na západě tráví před nějakou formou počítače odhadem více jak 10 hodin denně. Ať už jde o mobil, industriální terminál v továrně, počítač u sekretářky, navigace v autě... každé zařízení a nasazení je do jisté míry upraveno na míru problému. Počítače, tedy běžná PC, jsou ale tak všestranná zařízení, že není reálně možné obsloužit všechny uživatele k jejich spokojenosti. A to už je jedno, jestli je to Windows, macOS, GNU/ Linux atd. Každopádně by ale při takové časové náročnosti člověk čekal, že uživatelé budou chtít rozumět počítači o něco více, aby třeba tu a tam nějakou tu minutu ušetřili, vyhnuli se problému, našli něco zajímavého atp.

    Příměr s virem je trochu nešťastný. Máte sice pravdu, že ideální to není, že se uživatel musí dohadovat o bezpečnosti otevření té které přílohy. Vy ale také při jízdě autem rozlišujete vysoký obrubník od nízkého a od ten zase od spáry, resp. výplni mezi kolejemi při vjezdu na most nebo přejezd. Očividnost takového počínání je jen věc náhledu. Počítače mnoho lidí používá od útlého věku, auto řídí povětšinou ca. od 17-18 let.

    Dále k porozumění:
    Co jsem zjistil za sebe, že student informatiky, který neumí používat GNU/ Linux nebo nějaké BSD na uživatelské úrovni obyčejně mnoho souvislostí v IT nepochytil. Pozoroval jsem to na sobě, dříve poměrně zapálenému uživateli Windows, ale vlastně jsem mnoha věcem nerozuměl. Během roku s Debianem jsem se naučil z principů v IT asi více, než za 3 roky předtím. Dnes si nadávám, že jsem se do nějakého *NIXu neponořil dříve, že bych si tím ušetřil spoustu trapných situací a obecně asi měl lepší porozumění. Myslím si, že udělat krok stranou do neznáma a občas si zkusit alternativu není vůbec špatný nápad. Jen si musí být člověk jistý, že nebude opakovat chyby minulosti a taky nemusí znovu objevovat kolo.

    Semafory, haha, vtip dobrý, ale poté, co jsem z toho psal zkoušku (sice dost úspěšně, ale stejně) jaksi s trpkou příchutí...