Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Je Ubuntu nejpopulárnější distribucí? od Lael Ophir - Půjčovny DVD mají smlouvy s distributory filmů. Tedy alespoň...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 7. 2009 18:48

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Půjčovny DVD mají smlouvy s distributory filmů. Tedy alespoň některé. Kluby vlastníků DVD jsou zřejmě také legální.
    Netvrdím, že by mělo jít všechno koupit za peníze. Altruismus má své místo. Ale jak jsem psal, za téměř všemi statky ve svém okolí hledejte ZISK lidí, kteří je vyrobili. Nikdo nebude z altruismu kopat základy domů, vyvážet odpadky, vytírat podlahy nebo čistit toalety. A pokud ano, tak mu to vydrží velmi krátce.
    Ekonomický model postavený na směně a zisku je zjevně dlouhodobě efektivní. Funguje totiž minimálně od doby vzniku primitivní oborové specializace. Naopak pokusy o stavbu společnosti založené na altruismu (a nikoliv na směně a zisku) pravidelně záhy ztroskotaly. Ekonomové vědí, že to má řadu dobrých důvodů.
    Evropský socialismus je opravdu o míře vlastní odpovědnosti za sebe same. Resp. o absenci té odpovědnosti. Lidé jsou dobytek, který je majetkem státu. Stát je odpovědný na dobytek od jeho přivedení na svět až do jeho uhynutí. Když si dobytek škodí, zakážeme mu žrát nevhodné kytičky (třeba mák, konopí, lysohlávky). Když se dobytek nemnoží, přisypeme mu do žlabu (zvýšíme porodné). Bohužel se nakazily i v USA; viz regulace subprime mortages, která je jednou z příčin současné krize. Lidé dnes už nemají úspory ani ve výši měsíčního platu. Místo toho mají běžně dluhy ve výši mnoha let svých příjmů, a k tomu je ještě výrazně zadlužil stát. A samozřejmě mají „nárok“ na ustájení (aka právo na bydlení), páření (aka rodinný život), krmení (aka minimální příjem), ošetření veterinářem (bezplatné lékařské ošetření – cože? mám snad platit DOLAR A PŮL za doktora!?), péči o mláďata (rodičovské příspěvky každému)… Jestli vám taková společnost připadá žádoucí, tak mě ne. A pokud to tak někdo chce, ať si založí fondy a pojišťovny, které to budou financovat z JEHO peněz. Já budu mít raději nižší daně, a postarám se o sebe sám. Rozumný člověk totiž ví, že své peníze dovede spravovat daleko lépe, než to za něj dělá sociální stát.