Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Jullian Assange se dohodl s USA, už je na svobodě od lcevela - Ta černobílost v komentářích bývá až zarážející. Pro...

  • 25. 6. 2024 23:48

    lcevela

    Ta černobílost v komentářích bývá až zarážející. Pro někoho je Assange hrdinou, pro druhé zrádcem. Věc úhlu pohledu. Realita je mnohem barevnější. WikiLeaks přece nebyly jen jeho výtvor, on je pouze spoluzakládal. Je jasné, že byly využity k publikaci materiálů, které se "nehodily". Některé USA, jiné Rusku. Například informace o systému SORM tj. o jakousi ruskou obdobu amerického Echelonu bych rozhodně neoznačil jako prokremelskou propagandu. Na druhou stranu některé zveřejněné informace ohrožovaly konkrétní vojenské jednotky, konkrétní lidi. Tady už končí legrace a jsme někde, kam není dobré vstupovat.

    Dost napoví reakce z USA na zveřejnění některých dokumentů. Například výzvy některých politiků k zavraždění Assangeho byly hodně "přes čáru" a dají se snadno dohledat. Myslím, že to je na celé věci nejcennější. Hodně lidí, kteří sledují co se děje, se mohlo dozvědět mnohem více o tom, v jakém světě žijeme. Náš demokratický svět se sice holedbá svobodou a vládou lidu, ale obojí má své meze. Utěšovat se tím, že v totalitních zemích je to mnohem horší, často moc nepomáhá.

    Dle mého mínění si J. Assange zasloužil cenu UK Media Awards od Amnesty International a další podobná ocenění naprosto po právu. Tím nijak nepopírám, že na těch sexuálních skandálech může být spousta pravdy. Jak jsem uvedl na začátku - není to černobílé.