Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Kim Dotcom vyhrál soudní při proti Novému Zélandu kvůli porušení soukromí od 654 - Pěkné mínusy, ale udávaná životnost buňky TLC je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 3. 2018 15:01

    654 (neregistrovaný)

    Pěkné mínusy, ale udávaná životnost buňky TLC je 3000-5000 zápisů. Dejme si nějaký prostor pro rozdíly kvality jednotlivých kusů a počítejme s životností buňky 2500 cyklů. Takže za po 2500 cyklů už je rychlá havárie celého disku na spadnutí. Ale to jen v případě 100% rovnoměrného rozložení zápisů na všechny buňky disku, takže potenciální odchylky od ideálního rozložení zápisů očekávanou životnost ještě sníží. A to jsem ještě nezmínil problém přípustné chybovosti. Disk není na odpis až když neexistuje žádné místo k zápisu, ale mnohem dřív. SSD jsou tak trochu časovaná bomba, jakmile disk překročí přípustnou mez, zbytek disku jde na řadu velmi rychle. A pak je tu samozřejmě i reálný provoz, který potenciální životnost ještě jednou sníží. Když bude disk například převážně zaplněný statickými daty, bude docházet častému přepisu stejných buňek mnohem častěji.

    Ale jeden problém v čísle 100 TB je. Tato hodnota je přímo úměrná velikosti. 2x větší disk = 2x větší objem dat, které mohu sekvenčně zapsat před nevyhnutelnou havárií. Tento údaj má smysl až při porovnání dvou disků stejné kapacity.