Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Konec síťové neutrality v USA od Miroslav Šilhavý - Myslím, že tady je na místě se zamyslet...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 12. 2017 14:19

    Miroslav Šilhavý

    Myslím, že tady je na místě se zamyslet nad jednou věcí: potřebují poskytovatelé internetu poskytovatele obsahu, nebo naopak? Já si myslím, že se totiž potřebují vzájemně. ISP by si ani neškrtl, kdyby nebyl obsah, a celá tato diskuse by neexistovala, kdyby nikdo neposkytoval Skype, Facebook, ...

    Ta vzájemná potřeba obou těchto stran je zřejmá, stejně jako obě tyto strany potřebují koncového uživatele - spotřebitele. Do tohoto ekonomického kolotoče přispívá svými penězi právě a jedině spotřebitel. Jak poskytovatelé obsahu, tak připojení, jsou placeni spotřebitelem. (Alternativně částečně reklamou, která je však opět závislá na tom, že ji vidí spotřebitel, koupí výrobek / službu a tím dá možnost reklamě žít).

    Tato vzájemnost je pak vyjádřena smluvními vztahy, ke kterým může patřit i to, že jeden poskytovatel podporuje Viber, druhý WhatsApp, a třetí Skype. Důležité je jen to, aby nedošlo ke kartelovým dohodám a ztrátě konkurovatelnosti. Že konkurence v daném místě právě neexistuje ještě neznamená, že má zablokovaný přístup na trh. Jen zvažuje rizika, ale to museli současní velcí hráči podstoupit ve své době také. Také spoustě hráčům se to nepodařilo a svoje investice zmařili.