Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Konec síťové neutrality v USA od Miroslav Šilhavý - Jardo, já dlouho přemýšlím, k čemu přirovnat požadavek...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2017 9:01

    Miroslav Šilhavý

    Jardo, já dlouho přemýšlím, k čemu přirovnat požadavek síťové neutrality. Na jeden příměr jsem přišel, a týká se víc lidí, než internet. Tím tématem je: MLÉČNÁ NEUTRALITA.

    Z vemene krávy (poskytovatel obsahu) vydojíme mléko (ISP na straně krávy).
    Mléko si odveze nasmlouvaná mlékárna (BGP).
    Z litru mléka pak vyrobí mlékárna, podle vlastního uvážení, jednou víc jogurtů, jednou víc mléka, jednou víc kefírů, jindy sýry, ... A některá mlékárna třeba vůbec sýry nevyrábí, zaměřuje se jen na mléko.

    Do obchodů pak přijdou na pult výrobky z mléka, jejichž cena SKORO VŮBEC neopisuje výkupní cenu mléka, dokonce výrobky podle obsahu mléka se v součtu neprodávají za podobnou cenu. Ne každý obchod nabízí výrobky všech značek (nabídka koncových ISP).

    Příkladem v rámci příměru budiž máslo, u kterého cena čistého mléčného tuku vyskočila snad trojnásobně, ale cena např. sýrů se skoro nezměnila.

    Kdybyste požadoval mléčnou neutralitu, musela by mlékárna vyrábět výrobky spravedlivě podle poptávky a nesměla by svojí obchodní činnosti přemýšlet, jak vytvářet zisk.

    Vsadím se, že mléčné výrobky potřebuje víc lidí (od novorozenců až po seniory), než internet, i se vsadím, že do mléčných výrobků dá průměrná domácnost daleko víc peněz, než do internetové přípojky (průměrná cena internetové přípojky je 430 Kč / měs.), a i se vsadím, že v případném referendu by lidé dali přednost levějšímu máslu, než síťové neutralitě.