Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Konec síťové neutrality v USA od Petr M - Jenomže ISP existuje primárně proto, aby ten traffic...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2017 11:18

    Petr M

    Jenomže ISP existuje primárně proto, aby ten traffic přepravoval. Tak by se neměl tvářit uraženě, když to po něm někdo chce.

    Pokud jde o jeho práci, je tam několik úzkých hrdel - spojení k zákazníkovi (hlavně v případě WiFi), ale i třeba použití IPv4. Proč? Protože
    - CGNAT má omeznou propustnost, každý paket se musí modifikovat a ukládat si někam, odkud má přijít odpověď a kam ji předat. U 6to4, pokud bude 80% trafficu po IPv6, se v IPv6 only síti překládá 20% trafficu.
    - Dejme tomu, že jsme ve finále MS v hokeji, právo na přímý přenos má jedna firma. V IPv4 je najednou traffic z jejich infrastrkuktury třeba 90% uplinku - několik kopií jednoho streamu. u IPv6 se nahodí broadcast a jede jenom jedna kopie. A nemusí mít na podobný události tak předimenzovaný uplink.
    - IoT apod. není kompatibilní s NATem. V IPv4 síti se i zařízení ve stejné síti domlouvají skrz prostředníka někde v datacentru. Pokud zvonkový tablo generuje VoIP 50kbps do tabletu 5m daleko, na lajně ISP se to projeví jako 100kbps (pokud neztrácí data).

    Takže ať si ISP s problémem s objemem dat nastaví síť IPv6 only, tím zredukuje toky live videa (TV, přímý přenosy, ...) a audia (live rádia), zbaví se i většiny NATování. A pak ať klidně vybírá poplatek za IPv4 (klidně od poskytovatele obsahu), protože tam budou náklady navíc. Do té doby ať nebrečí, že ty objemy dat nedávají.