Hlavní navigace

Názor ke zprávičce LibreOffice 7.0 nejspíš nasadí LLVM/Clang od Miroslav Šilhavý - protože to je "industry standard" To právě souvisí s...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 4. 2020 13:34

    Miroslav Šilhavý

    protože to je "industry standard"

    To právě souvisí s TCO. Když si založím startup, můžu se rozhodnout, jestli třeba měsíc strávím s placeným ajťákem, aby mi vytvořil prostředí, které potřebuji. V tu dobu nebudu pracovat na svém podnikání a to mě stojí peníze (a ten ajťák taky). Když budu velký podnik se stovkami instalací, můžu už zvažovat pro a proti. Tam už nehrají tolik role emoce a značky, jako u malých, ale opravdu jen peníze. Přesto zatím málokomu vyšel přechod levněji. Nepodceňoval bych ani MS, že by to neměl také spočítané a podle toho nastavenou cenovou politiku.

    je to svobodný software (...) Bohužel na tohle nikdo neslyší.

    Na to je jediný argument: no a?

    Svoboda (v jakémkoliv směru) je dobrá jen pokud je něčím přínosná. Svobodný software je svobodný jen z hlediska části autorských práv. Zároveň ale i zavazuje. Některé licence nejsou dostatečně svobodné, takže musíte při své další práci dodržovat určitá pravidla. Dále musíte mít aparát, který se Vám o něj stará. Zatím neexistují služby, které by to řešily za přijatelné peníze. Takže sice se částečně vymaníte z jha licencí, ale nasadíte si jařmo a postroje dalších závazků. Pak už samozřejmě musíte povážit, které zlo Vám přijde přijatelnější. To si myslím, že právě spousta podniků i jednotlivců dělá, někteří uvědoměle, jiní instinktivně.

    Svobodný software nepovažuji za prospěšný kvůli jeho "svobodě", ale hlavně kvůli tomu, že se prokázal jako životaschopný koncept, který tvoří alternativu k mainstreamu. Ta alternativa je důležitá, stimuluje vývoj a dává jistotu, že mainstreamu nemůže přeskočit v hlavě.