Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Linusovi se GPL3 stále nelíbí od Jan - Zaprve si myslim, ze je to vyhaneni certa...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 8. 2006 20:09

    Jan (neregistrovaný)
    Zaprve si myslim, ze je to vyhaneni certa dablem. Kdyz chce Stallman svobodu pro uzivatele GPL-software, tak at je necha jednotlive vybirat, jestli na konkretni DRM chteji pristoupit nebo ne. Takhle je to pristup "ja vim nejlip co je pro vas dobre, tak rozhodnu za vas, a budeme tomu rikat boj za vasi svobodu"

    A za druhe si myslim, ze to poskodi nikoli nahravaci spolecnosti a spol, ale GNU/Linux a spol. Nemuzeme implementovat DRM do GPL software? OK, tak se na podporu GPL software vykasleme uplne a o to vic budeme protlacovat proprietalni software. Misto abyste si mohli svobodne vybrat, jestli budete pouzivat Amarok bez DRM nebo nebo si ho zkompilujete s USE=drm a budete se moct pripojovat na iTunes, bude "svobodne" rozhodnuto za vas - zadne iTunes pouzivat nebudes chlapecku, to bys nebyl svobodny a to nedopustime. Svoboda jak svina.

    K pripsevku ceapule vyse jen poznamenam, ze ztotoznuje DRM s jednim konkretnim typem DRM. Nikde neni psano, ze DRM se nutne MUSI stavet principy GPL na hlavu - jako by se to nedalo udelat v souladu s myslenkou GPL. DRM - digital rights management - je proste technicke opatreni umoznujici urcitym zpusobem manipulovat s pristupovymi pravy, to nijak neimplikuje principialni nemoznost vlezt do kodu nebo jej upravovat (smysl DRM). OK, lezte do kodu, upravujte si program, proste jen kdyz odstranite DRM-klic, proste uz nespustite obsah ktery si chceme chranit (co je na tom spatneho?), ale klidne si to pouzivejte na prehravani nechraneneho obsahu nebo z toho udelejte neco uplne jineho a dal si to distribuujte. A jen tak mimochodem - system uzivatelskych prav v linuxu je taky svym zpusobem specifickym typem DRM - jste-li user_1, nemuzete mit plna prava k /home/user_2, a nemate-li rootovska prava k urcitemu systemu, nektere veci proste neudelate - proste management prav, povazujete to taky za utok na vasi svobodu?

    Dalsi vec je ze DRM nemusi byt nutne reseno hardwarove - proti nejakemu monopolu DRM-hardware bych samozrejme protestoval. Neco jineho je mit svobodu kupovat si klice k zamcenym vecem a neco uplne jineho je mit povinnost pouzivat (kupovat) jen zamcene veci. Jenze tenhle boj se musi rozhodnout uplne jinde a myslim si, ze podobne "boje" prostrednictvim GPLv3 budou motivovat firmy, aby tlacily na hardwarova reseni, a pak budeme mit smulu vsichni.