Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Logitech přemýšlí nad „věčnou myší“, která bude vyžadovat předplatné od Franta Kučera - Dodnes mám myš z mojí první 386, nebo...

  • 6. 8. 2024 10:44

    Franta Kučera

    Dodnes mám myš z mojí první 386, nebo třeba myš k PS/2 od IBM. Ale chápu, že ne každá přežije tak dlouho. Obecně překážek k „Věčné myši“ je několik – spínače si člověk může vyměnit sám (přijde mi to jednodušší a rychlejší než myš posílat do opravy a čekat, až přijde zpět); někdy může odejít kabel, ale to už je hodně vzácné (nicméně když se to stane, tak sehnat správně tenký a ohebný kabel není úplně jednoduché); horší jsou různé gumové části, které se ošoupají a rozpadnou (gumový kroužek na kolečko se někdy dá sehnat u Číňanů, ale jinak by bylo fajn, kdyby výrobce ty náhradní díly prodával). Co se týče softwaru k myši, tak ten si taky můžu napsat sám. Největší překážka je chybějící dokumentace a nutnost to pracně reverzovat. Tady stačí, aby výrobce zveřejnil dokumentaci a vznikne dostatek svobodného softwaru pro jeho myši, aniž by ho to něco stálo.

    Pro mne optimálně by to mělo fungovat takto: myš může být dražší (když je kvalitní), výrobce zveřejní dokumentaci, uživatelé si napíší software, výrobce bude k myši prodávat náhradní díly (třeba po dobu deseti let). Jestli chce provozovat vlastní síť servisů nebo dávat díly/opravy zadarmo v rámci předplatného, tak ať, ale za mne to není nutné.