Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Marketing produktů Mozilla od pytel - A nejen že Opera bleskově startuje, ona taky...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 8. 2006 21:52

    pytel (neregistrovaný)
    A nejen že Opera bleskově startuje, ona taky bleskově funguje. A co teď?

    Já vám řeknu co Mozilla v době startu dělá. Parsuje XML soubory :) To je tak, když se nechají programátoři navrhovat program. Místo aby makali, tak si začnou hračičkovat a každý program zahájí lepením tentokrát supr dup nejlepšího univerzálního frameworku. Pokud jim to nikdo z vedení nezatrhne, tak na tom začnou ulítávat a na samotný produkt jim už čas nezbyde.

    Celý open source je tím prolezlý. Mozilla začala rozhodnutím - je to třeba komplet přepsat. Pak se začalo lepit to jejich XUL, XPFE a jiné hrůzy. Místo prohlížeče máme "platformu". Sice je to moloch, ale programátorsky nádherně navržený.
    GIMP začal rozhodnutím - potřebujeme framework. Místo grafického editoru máme pomalý GKT, ale krásný "uvnitř". Na skriptování nešlo použít nějaký normální jazyk, ne, někdo geniální vymyslel, že se použije elegantní Scheme.

    Open source uživatele a jeho potřeby ignoruje. Open source je jenom takový ejakulát programovací obsese, který čirou náhodou něco dělá. Mozilla není výsledek rozhodnutí "napíšeme uživatelům prohlížeč", ale nápadu "to si kluci krásně a elegantně zaprogramujeme!"