Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft nabídne oficiální předplatné Windows 10 pro firmy od Lael Ophir - Ad Windows jsou předinstalovaná prakticky na všech počítačích...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 7. 2016 3:04

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad Windows jsou předinstalovaná prakticky na všech počítačích a do všech je huštěno ve většině škol, zaměstnání a hospod, že MS Windows je prostě in a bez Windows je počítač na nic - pamatuji léta kdy se o Linuxu psalo snad i v časopisech pro ženy, z počítačových časopisů (pamatujete je?) padala CDčka (pamatujete je? ;)) s distry Linuxu, a každý rok se slavně vyhlašovalo, že je to rok linuxového desktopu. Jenže to nefungovalo, protože Unixy prostě nejsou pro uživatele, a Linux je plný závažných chyb a nedodělků snad na všech úrovních.
    Jinak počítače bez Windows jsou běžně k dostání. Jen na alza.cz vidím 130 modelů notebooků bez Windows (bez OS + Linux + MacOS + ChomeOS), 99 PC sestav bez Windows (bez OS + Linux + MacOS + ChromeOS) atd. Ano, Linux je z toho jen na 18 modelech, a na žádném HW typu 2v1 ale moc se tomu nevidím. Zákazníci prostě Linux nechtějí ani zdarma, a když ho nějací chtějí, tak jejich oblíbenou distribuci. Pro výrobce je podpora Linuxu náročná, protože power management a drivery jsou v příšerném stavu, a náklady na podporu se rozkládají na směšně malý počet zákazníků. Na stroje 2v1 pak Linux nemá smysl, protože nemá dotekové prostředí.

    Ad Kdyby si uživatel již od 80. let musel na stejném hardwaru vybrat mezi dvěma operačními systémy, nevím, jestli by Windows měl takový podíl - v osmdesátých letech jste mohl na PC provozovat MS-DOS, CP/M-86, Concurrent DOS, DR-DOS, OS/2, Windows, Xenix, Venix, MINIX, PC-MOS, TSX-32, a kdo ví co ještě. Od IBM jste si mohl koupit PC s MS-DOSem, CP/M-86, OS/2 nebo Windows. Od výrobců klonů jste mohl mít cokoliv.

    Ad Vsadím se, že např. v Datartu nebo Electronics není z vystavených osobních počítačů ani jeden předinstalován s "Linuxem" - proč by tam vystavovali něco co stejně nikdo nekoupí? Výrobci HW zkoušeli a zkoušejí dodávat PC s Linuxem. Prodejní výsledky jsou zjevně takové, že s tím většinou brzo zase přestanou, nebo Linux nechají na pár modelech.