Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft ukončil prodej Windows 3.x od Radovan -   Takže W95 vděčíme za masivní zlevnění pamětí?...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 11. 2008 22:47

    Radovan (neregistrovaný)
      Takže W95 vděčíme za masivní zlevnění pamětí? To snad ani ne, já jsem měl W95 na 486 s 8 MB RAM, ale při čtyřech byly také schopné chodu. Takovéch čtyřmegabajtových 386tek jsem viděl poměrně dost, už kvůli tomu že W3 si v jednom MB rozhodně nelebedily. Ony XPčka se dají také provozovat se 128 MB, ale je to celkem utrpení. Zato s 256 jedou pěkně. A co teprve takové W98 v 512 MB na P3 1.2 GHz, to je ideální stav: klik-blik :-P
      Nesrovnávejte 68000 z roku 1979 s 386kou, ale s i8086 z roku 1978. Například: Intel dovedl adresovat 1 MB, Motorola 8 MB. A podobně. Kdyby se v Motorole neflákali a měli hotový matematický koprocesor tak by dnes Intel neexistoval, protože favoritem pro připravovaný IBM-PC byla právě Motorola 68000, ale bohužel, stalo se jinak. Ostatně v Motorole podobně zaspali dobu několikrát, přes jejich nesporný techologický náskok, proto jsou dnes tam kde jsou. Podobně i Unix už v ranných osmdesátých letech platformu 68000 opustil, právě pro její technická omezení. Obdobou i vrstevníkem i80386 byla 68030, která zvládala až 256 MB RAM o kterých si 386 mohl nechat jen zdát, a MMU také měla, aspoň v plné verzi (levnější bez MMU se používala v embedded systémech, kde stačila). Je fakt že ještě na počátku devadesátých let kralovaly Amigy 500 s 68000 (díky hráčům), ale PC s luxusním 386 se tu v té době také ještě tolik neprodávalo, stále nebyl problém pořídit za výhodnou cenu nové XTčko (někdy i s 8088) :-D Srovnávat 68000 a 386 lze z jediného hlediska, oba procesory byly dvaatřicetibitové, i když Motorola pouze interně. Tím by se podobala mnohem pozdějšímu 386SX! Naproti tomu šestnáctibitový 8086 je jen z nouze nafouknutý osmibit.
      Jestli jsem to tedy z vašeho popisu správně pochopil, musí se v .NETu provádět při překladu detekce jestli daná struktura programu může nebo nemůže provést nebezpečnou operaci, a podle toho se rozhodne jestli se budou například hlídat meze pole nebo se může použít například čisté strcpy(). Prostě usnadnění práce programátorovi, který tak nemusí hlídat každý detail. Bohužel každé usnadnění sebou přináší i to že se na něj začne nadměrně spoléhat (viz ta řada: assembler, makra, procedurální, strukturované, objektové programování) a programátor se pak bezpečností svých konstrukcí ani nezabývá, protože si myslí že to není třeba. Historie se opakuje a ten kdo jí zapomene je nucen jí prožívat stále znovu. To platí i u počítačů :)
      Zrovna tak ten kluk netuší k čemu jmenný prostor vlastně je, dokonce ani neví že v tom C# něco takového má. Ví jen to že se to tam píše, protože to má v předvyplněném formuláři :-( Jsem zvědavý jak rychle pochopí rozdíl mezi while{} a do{}while, snad se k tomu tímhle způsobem dostanou ještě v tomhle ročníku. Moje první hodina v autoškole také začala tím že mě instruktor vyvedl před barákem, posadil mě na místo řidiče a řekl: "Tak jeď." Aspoň že rozjet jsem se už uměl :-D Určitě to bylo lepší než se nejdřív měsíc biflovat vyhlášku a pak něco zkoušet na trenažéru. Jenže to auto do kterého mě posadil byla starší stodvacítka a ne závoďák. Myslím že kdyby mi to tenkrát párkrát na křižovatcce nechcíplo, tak bych s tou spojkou neuměl pořádně zacházet ještě dneska. On je také rozdíl hrabat při rozjezdech na asfaltu dvacet metrů a umět se rozjet na sněhu do kopce.
      Když se mi "vypnul" ten datový disk, tak jsem o otevřené soubory nepřišel, třeba editor mi prostě napsal že do souboru nelze zapisovat. Po ochlazení disku do něj zase zapisovat šlo :) Naopak odpojit disk mi systém nedovolí nejenom pokud na něm mám otevřené soubory, ale i v případě že na něm mám zobrazenou nějakou složku. Jedno jestli v konzoli, nebo v Midnight Commanderu, Nautilus si to líbit nechá a to okno přepne do mého domovského adresáře, Naproti tomu v Exploreru ve Windows vidím i po odpojení svazku pořát to co už v počítači dávno není. Nevím jak to funguje teď ve Vistě, nezkoušel jsem to, doufám že i tuhle ptákovinu už zvládli ošetřit. Zajímavější to selhání bylo právě u toho systémového, na kterém mám i swap, protože systém se z něj pokoušel číst třeba dekorace oken a ta nedomalovaná okna vypadala fakt divně :-D Ze začátku to šlo, to ta "zadrhnutí" byla krátká, ale jak se začala projevovat výrazněji, nastalo urychlené kopírování. U toho jsem se zapotil, chvílemi jelo i "závratnou" rychlostí 1 KB/s. Jinak si myslím že ten "můj" Linux je také novější, i když nepoužívám právě poslední verzi jádra :) Je pravda že za dva a půl roku od instalace jsem dvakrát musel použít Reset, ale několik dalších krizí jsem bez problémů "vyřešil klávesnicí".
      Havárie hw je problém pro každý OS, a ani mikrokernel jí nemůže stoprocentně vyřešit za chodu. To (podle vás špatné) co uvádím u Linuxu, je moje osobní zkušenost, nemusí se to tak odehrát vždy. Zatím nemám moc důvodů si stěžovat, na rozdíl od dřívejších zkušeností s různými generecemi Windows. Rozdíl je v tom jak který OS na různé havárie reaguje. Kamarádovi třeba zdechnul datový disk a XPčka ta událost odrovnala takovým způsobem že je musel přeinstalovat. Prostě už nenajely. Přitom normální přidání nebo odebrání disku pro ně není žádný problém. Mikrokernel by v takovém případě měl pokračovat v činnosti, zbytek systému žádnou závadu nemá a může dál pracovat.
      Mě Linux jede v UTF-8, jestli názvy ve FAT překódovává do UTF-16 nebo 1250 fakt netuším, ale s jeho českými názvy souborů jsem ve Windowsu neměl nikdy problém, takže to asi dělá tím správnějším způsobem. Ten zádrhel nastal až u písniček s francouzskými názvy s diakritikou, zřejmě se tam vyskytl nějaký znak který prostě Explorer nepřežvýkal. Jinak ty písničky šly bez problémů načíst a přehrát třeba v MediaPlayeru, dokonce správně zobrazoval i ty vražedné "ocásky", ale pokud jsem se pokusil do toho adresáře vstoupit, okamžitě nastala modrá smrt. Antivirem to nebude, zkoušel jsem to u kamaráda který žádný nemá (nemá ani net) a tomu dokonce BSOD stihl jen probliknout a následoval tvrdý boot. Předpokládám že je to nějaký nedostatek (netvrdím že přímo chyba) v Exploreru, který prostě nepředpokládá že by někdo používal jiné jazyky kromě vlastního a angličtiny. Co by si potom počal třeba s takovou azbukou, která se mi na linuxovém disku vyskytuje celkem často? :-X No, v Microsoftu by tomu nejspíš řekli vlastnost, jako tomu že některé verze XP nezvládají mojí čtyřgigovou flashku ;-)
      Ano, údržbu počítače by měl provádět někdo kdo tomu skutečně rozumí. To se ale bohužel nedá říct o spoustě "profesionálů" kteří se v tomhle oboru živí. Takže mě občas zazvoní telefon: "Neměl bys čas? Koupili jsme tiskárnu..." A nebo nový počítač a je ho potřeba rozjet. Takže první věc po aktivaci je zadání hesla správce a vytvoření účtu uživatele, natolik už jsem své známé vyškolil že chápou k čemu je to nutné. Drahý nejsem, dělám to třeba za večeři :-D Jenže k zacházení s počítačem by člověk měl také mít určité vědomosti, třeba i o tom firewallu, a ne PTM a Exit jak popisuje Vence Balak o kus výše. Když chci jezdit autem, musím také vědět proč jsou na semaforu ta barevná světýlka! (Já bych všechny ty internety zakázala... :-D) A právě tak jako každý ví že nemá sahat na plotýnku sporáku, protože by mohla být horká, měl by vědět jaké věci se s počítačem dělat nesmí. A když něco udělá a ten systém zruší, tak mi přijde správné že zaplatí pár stokorun za opravu. Zrušení auta vyjde podstatně dráž.
      Každý by prostě měl nést za své činy odpovědnost, stejně tak SCO jako BSA (nemoc šílených volů) v případě Mironetu. Nakonec, když jsou v NT rutiny z BSD, neměl by SCO pro jistotu žalovat i Microsoft? Kdo ví jestli v nich nezůstal nějaký původní kousek unixového kódu :) Kromě toho jsem psal že soud rozhodl tak že SCO kecá, ne že nějaký podobný kód tam není. I moje programy se místy lecčemu můžou podobat :-D Třeba v té Placce jsem použil (a klidně to přiznám) mírně upravené rutiny ke zpracování myši, které jsem našel na netu. Akorát jsem si ty funkce rozhodil do podprogramů podle své chuti, jinak je to také slepovačka. NT mi připadají jako slepenec právě podle vašeho popisu, prostě že v Redmondu snesli na hromadu kde co našli a nějak to sdrátovali dohromady stylem "Jak pejsem a kočička pekli dort". Lecos z jejich "vlastností" by i naznačovalo že tomu tak skutečně bylo, ale ani ty nejlepší věci smíchané dohromady nemusí chutnat/fungovat dobře ;-) Ale pozor, každá linuxová distribuce je vlastně obrovský slepenec nejrůznějších programů, vzniklých v průběhu několika desetiletí. Od bc a vimu přes xwindows až po nejžhavější mediální novinky :)
      Linus nemusel nutně provádět nějaký vlastní design, on prostě chtěl mít Unix a protože nebylo v jeho možnostech si nějaký (legálně!) opatřit, tak si ho prostě napsal. Věděl co to má dělat, napsal jádro které to dělalo.
      Palestinci nejsou občany státu který vznikl násilným způsobem před relativně krátkou dobou na území kde žijí tisíce let. Možná že mají právo na ošetření v nemocnici, když je nějaký izraelský voják postřelí, ale momentálně nemají právo se ani nažrat. A nemají právo ani na to aby se tam jel podívat nějaký cizí novinář a napsal o tom. O raketových útocích které k blokádě měly být důvodem (záminkou) se bavit nebudeme, protože už samotná existence státu Izrael začala teroristickými útoky sionistických bojůvek. Íránci skutečně nejsou Arabové, mnohem více než se Semity toho mají společného se Slovany :-D Vlastně naši prapředkové někde odtamtaď přitáhli. O Arabech a arabské kultuře toho také trochu vím, nejen od slavného teroristy Lawrence z Arábie, a "kdo ustoupí je slaboch" neplatí jen pro ně, ale i pro spoustu dalších kultur a národů. Oni by i Američané z toho Iráku radši vycouvali se ctí, jenže to už tak nějak nejde.
      Benazir Bhuttové se nedá věřit absolutně, ale spíš budu věřit jí než prolhanému hlupákovi který si myslí že vládne Americe. Co se našich politiků týče, jejich diskuze a diskuze s nimi jste mohl sám vidět a slyšet třeba v televizi, pak člověk může jen zalitovat že u nás není podobná tradice jako je ta americká - střílení prezidentů. A mě daně zvýšila ODS, řval jsem už předtím a hodlám v tom pokračovat. Zavře se pár nemocnic, zbytek těch slušných se zprivatizuje a pacient si na lehkou operaci srdce počká dva roky v pořadníku? A že má podle Ústavy právo na zdravotní péči? "Dejte mi pokoj s Ústavou, je to jen cár papíru!" G.W.B
      Já bych to řekl trochu jinak než vy, podle mne je demagog Bush a Moore je manipulátor. Je v tom velký rozdíl? Pro mě ne, ani jednomu nehodlám věřit bezvýhradně, tím spíš kolik lží už jsem od Bushe za ty roky slyšel. A Sicko je nejen podle mě "dramatizace" skutečných událostí v americkém zdravotnictví :-D Letošní volby nerozhodlo jen těch třicet korun, ale dva roky maximální arogance a hlasitého pohrdání názorem voličů. Výsledkem byla ještě drtivější převaha ČSSD než jsem čekal, protože je spousta lidí (já ne) volila i když má ještě v živé paměti to co napáchali. Prostě zvolili menší zlo.