Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft Windows Subsystem for Linux 2 přechází na jádro Linux 6.6 LTS od Lael Ophir - Není mi jasné, proč by kvantový akcelerátor nemohl...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 7. 2024 2:24

    Lael Ophir

    Není mi jasné, proč by kvantový akcelerátor nemohl běžet na Linuxu namísto AIXu, a proč by bylo nutné přepsat veškerý kód. Ale rád se dozvím, kde konkrétně by podle vás měl být zádrhel.
    Superpočítače jsou dneska převážně výpočetní gridy, a tam je úplně jedno, jaký OS běží na nodech. Samozřejmě firmy mají spoustu know-how a kódu, ale opět mi uniká, co konkrétně by mělo bránit přechodu na Linux.
    Solaris samozřejmě běží na pár instalacích. To slovo "pár" je ve srovnání s Windows nebo Linuxem, ale jsou to poměrně velké instalace. Ovšem SPARC je podle všeho mrtvý, poslední model CPU vyšel v roce 2017, Fujitsu už migrovalo na ARM. Zbývající HW pro Solaris je na x86-64, a může s klidem běžet na Linuxu. Ano, Solaris je lepší Unix než Linux, ale opět nevidím důvod, proč by Oracle nemohl chybějící funkcionalitu dolepit do Linuxu, zvláště kdy k ní má zdrojáky.

    Váš argument byl, že "když firma nemá peníze tak to stagnuje". S IBM to jde od devíti k pěti, resp. od cca 100 miliard dolarů tržeb k pouhým 61 v roce 2023. HPE se od rozdělení HP potácí, minulý rok tržby 29.14 miliard. Oracle jako jediný z té trojice alespoň trochu roste, ale nic moc. Všechny tři ty firmy mají dohromady tržby jako dvě třetiny Microsoftu, ale každá z nich vyvíjí svůj vlastní Unix. Připomíná mi to tři kohouty, kteří na smetišti bojují o jednu poslední žížalu. Roli jejich OS totiž u dlouhé řady zákazníků dávno převzal Linux. Sakra, už i ten SAP, který je tak konzervativní, že vždycky čekám kde se na mě začnou sypat děrné štítky, napsal HANA in-memory DB specificky pro Linux. A to znamená, že na Linux migrují všichni jeho zákazníci. Co víc k AIXu, HP-UX a Solarisu? Snad jen jedno: poslední ať zhasne.