Hlavní navigace

Názor ke zprávičce mojeID má tři čtvrtě milionu účtů, s identitou NIA je jich propojeno 25 tisíc od Mintaka - Zdravím Jaromíre Léta se tomu věnuješ, držím Ti palce...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 8. 2021 4:40

    Mintaka

    Zdravím Jaromíre

    Léta se tomu věnuješ, držím Ti palce a jsem rád, že se do mojeID vlévá "nová krev", užitná hodnota stoupá a snad je tam někde na horizontu bod zlomu, kdy se z mojeID stane "masovka".

    Jasně, jak říkáš, jedna z cest může být OpenID Connect. Pak by neškodilo tenhle způsob nějak jednoznačně zviditelnit a podpořit. Třeba pěkným instruktážním videem "how to, step by step: Jak zprovoznit mojeID ve WP s použitím OpenID Connect".

    Chápu, že udržovat pluginy pro aktuální a podporované verze, byť jen nejpoužívanějších redakčních/shop systémů by asi bylo nad možnosti těch několika lidiček z CZ.NICu, kteří mají mojeID na svědomí.

    Možná by se dali zlákat někteří externisté, když ne na peníze, tak třeba pro slávu.
    Tipnul bych si, že třeba Vláďa Smitka z Lyntu by to se svými zkušenostmi byl schopen udělat kvalitně a díky známostem v komunitách kolem WordPressu a Drupalu by se mohlo podařit domluvit i dlouhodobé udržování.

    Vidíš do toho víc, třeba leží problém rozšířenosti mojeID někde jinde než v podpoře malých implementátorů. Ti velcí často mají nějaký svůj vlastní IT systém a hromádku byrokracie.
    Třeba u VZP jsem musel při registraci dělat téměř https://auth.vzp.cz/ to stejné, abych se ověřil. Možná je to v cenách, které přes ně tečou, pod jejich rozlišovací schopnost, ale vzhledem k tomu, že hospodaří s "veřejnými" prostředky, tak bych čekal, že budou hledat cestu, jak pár desítek milionů za ověřování uživatelů ušetřit a spojí se s vámi.

    Podobně třeba Heureka. Prý to kdysi zkoušeli a někde se to zaseklo. Teď autentizaci i s ohledem na integrování služeb z více států, zase řeší, ale spojení s mojeID zavrhují a staví si to po svém.

    Co třeba ŠkolaOnline, nebo EduRoam?

    Když už to někdo implementuje, nezřídka je to propojené dost "hulvátsky", místo toho, aby to pěkně čistě využilo možností, které se nabízí.

    Před pár lety (2017) jsme spolu řešili třeba mojeID v CZC, kdy u nově založeného profilu nefungovalo přihlášení. A nevyřešili. Nebyla chuť to vyřešit ze strany CZC.

    Někde ten zakopaný pes bude...

    Přeji zdar!