Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke zprávičce MojeID rozdává 3000 tokenů a losuje 20 tabletů.

  • Dnes 4:53

    mad

    Nechapete vubec nic. Digitalnich stop muzu zanechavat kolik chci, vcetne white-noise. S tim nemam zadny problem.

    Problem je, ze identita neni jen digitalni stopa. Identita je, z pohledu govermentu a prava, totez co Vy sam. Digitalni identita pak znamena, ze celou svou existenci (postupne) davam vsanc zabezpeceni par bytes nejakeho privatniho klice.

    To znamena, ze moje komplet existence (napriklad ucty, katastr, smlouvy) pak zavisi nebo casem budou zaviset i na zabezpeceni poskytovanem treti osobou nebo subjektem (stat, komercni firma/banka, mojeID), nad kterym ale nemam kontrolu. Pri pripadnem zneuziti zpochybnit platnost mohu az nasledne, ale fakticky marne - a navic jeste ponesu veskerou dukazni tihu, s tim, ze kde jsem se fyzicky v danou dobu nachazel nebo ne, jestli jsem mel pristup k siti a pocitaci nebo kolik na to mam svedku nebude prakticky hrat zadnou roli.

    Fyzicke overeni totoznosti a podpis pred svedky zaknihovany notarem ma jista nezpochybnitelna kouzla a vyhody. Nehodlam je vymenit za nejistotu a risk jen proto, ze jsem liny nekam zajit, a nehodlam dovolit statu, aby e-identita byla jedinym moznym zpusobem pristupu k sprave mych zalezitosti (jak se uz bohuzel u nekterych statnich instituci bezne deje).