Hlavní navigace

Názor ke zprávičce MojeID rozdává 3000 tokenů a losuje 20 tabletů od Michal Kubeček - Celá ta myšlenka autentizace pomocí přihlášení do datové...

  • Dnes 9:04

    Michal Kubeček

    Celá ta myšlenka autentizace pomocí přihlášení do datové schránky byla od začátku jen takový rychlý dočasný hack a náhražka za chybějící eIdentitu (nebo Identitu občana nebo jak se to dneska jmenuje).

    Z logiky věci to má fungovat přesně naopak: mám jeden SSO autentizační mechanismus (to je ta Identita občana), kde si navíc můžu vybrat z několika možností konkrétní metody ověření, a pomocí něj se můžu přihlásit všude, ať je to Portál občana, portál daňové správy, ČSSZ, ... a samozřejmě i do samotné datové schránky.

    To, že stále do určité míry funguje i opačný model, kdy se přihlásím k datové schránce jejím vlastním autentizačním mechanismem, a to mi pak funguje jako autentizace pro další služby, je historický relikt udržovaný jen pro pohodlí těch, kdo si to tak kdysi zvykli dělat a ze setrvačnosti ještě nepřešli na normální model. Otázka je, jak dlouho tahle možnost ještě bude fungovat. Osobně hlavně doufám, že co nejdříve, protože i ta anomálie, že se kvůli přechodu z jedné datové schránky do druhé musím znovu přihlašovat, je jedním z důsledků.