Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Mozilla má novou generální ředitelku, chce se soustředit na budoucnost od Humanoid č. 1264054 - poruchový - Nemáte pravdu. Čtení a luštění starých textů je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 2. 2024 14:16

    Humanoid č. 1264054 - poruchový
    Stříbrný podporovatel

    Nemáte pravdu. Čtení a luštění starých textů je můj koníček a přechyluje se od té doby, od jaké jsou texty dochované. Ten vývoj je tam navíc velice zjevný. Dříve totiž (do 18. století) nebyla pevná příjmení. Manželka Petra Krčmáře byla Dorota Krčmářova, správně psáno Krcžmaržowa. Přivlastňovací zájmeno. Zavedení povinné němčiny v úředním styku to na čas vytlačilo a příjmením se přistupuje spíš podle rodného jazyka písaře. Když je to Čech, je vidět, že je k tomu benevolentní a nedrží se německých pravidel. I v 19. století, pokud píší lidé sami za sebe, české ženy se v drtivé většině přechylují. Často se také vyskytuje v německých textech přechýlení přes spojovník. První republika se jen navrací k tomu, co vyplývá z přirozenosti jazyka, a co bylo běžné.

    (Existoval ještě jeden historický způsob, jak se vypořádat s přízviskem u žen, ale ten by dneska byl považován za poněkud vulgární. Tím by byla Dorota Krcžmaržka.)

    9. 2. 2024, 14:19 editováno autorem komentáře