Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Naučte se efektivně používat souborový systém BTRFS (školení) od Filip Jirsák - Tahle vaše historka se dá něčím doložit, nebo...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 8. 2018 11:49

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Tahle vaše historka se dá něčím doložit, nebo jste si jí vymyslel? Pokud já vím, btrfs funguje jinak. btrfs nedovolí v normálním režimu připojit souborový systém, který nesplňuje pravidla daná administrátorem – takže například nepovolí připojit souborový systém s nastavením RAID1, pokud je k dispozici jenom jeden funkční disk. Protože na jednom disku prostě RAID1 nelze provozovat, požadavky správce tedy nejde splnit. Správce to tedy musí vyřešit, a má dvě možnosti – buď doplní disk, aby byly splněny podmínky pro provoz RAID1, nebo určí, že souborový systém má být v režimu single, tedy stačí, když existuje jen jedna kopie každého datového bloku. Pokud vám vadí, že u jiných RAID systémů se automaticky zvolí druhá varianta a správce je o tom jen informován někde v logu, zatímco u BTRFS to musí správce aktivně zvolit, je to váš problém.

    Patrně se vám to plete s degraded režimem připojení souborového systému, což je opět vědomý zásah administrátora, který souborový systém připojí ve speciálním režimu umožňujícím opravu RAIDu, který nesplňuje zadaná pravidla. Asi není úplně šťastný ten název „degraded“, protože se to evidentně lidem plete s degradovaným RAIDem z jiných systémů. Tohle je spíš administrátorský režim, podobný třeba single-user režimu linuxových distribucí. Připojit BTRFS v tomto režimu bylo dříve možné jen jednou, aby se tím podtrhlo to, že jde o speciální administrátorský režim, který slouží jen k opravě problému, ne k běžnému provozu. Dnes už toto omezení pokud vím neplatí, lidé zřejmě rádi provozují souborový systém v režimu opravy v běžném provozu, jako by se nic nedělo.