Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nejrychlejší ARM64: AmpereOne proti AWS Graviton4 od msmucr - Zajímavý mi přišel i jeden z předchozích článků...

  • 9. 9. 2024 23:35

    msmucr
    Bronzový podporovatel

    Zajímavý mi přišel i jeden z předchozích článků na Phoronixu s benchmarkem Gravitronu.
    https://www.phoronix.com/review/graviton4-96-core
    Možná tu i o tom byla předtím zprávička, nevím.
    Každopádně je tam i srovnání s x86 procesory, tak si to aspoň člověk může dát do nějaké relace.
    Altra je tam taky, ale Max, ne ten nejrychlejší One. Gravitron tam byl 96 jader, tzn. nejspíš jeden socket, respektive řádově půlka výkonu oproti tomuhle poslednímu testu.
    Na jednu stranu to je logické, na druhou stranu škoda, že se k tomu Gravitronu nedá dostat jinak než přes AWS.
    Protože když se dívám na těch pár specifických testů, tak je to snad poprvé, co mi přijde, že to začíná být opravdu výkonově konkurenceschopné i EPYCům. Zvlášť když se vezme v potaz i to TDP zmíněné v prvním postu, tak je to výtečné.

    Předtím ARM na serveru s těmi Altrami vypadal jako zajímavá volba jen pro někoho, kdo maximálně zohledňuje spotřebu a měl to vychytané na specifický paralelizovaný workload, kde nebyl až tak třeba hrubý výkon. Jinak mi to moc smysl nedávalo, zvlášť pokud u toho člověk zohlednil cenu, minimum klasických HW dodavatelů s podporou (mimo typ. barebone serverů) atd.
    Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Amazon s Gravitony ukazuje, že by to evidentně technicky šlo :) I když samozřejmě netušíme jak by pak mohly vypadat retailové ceny.

    9. 9. 2024, 23:38 editováno autorem komentáře