Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nejrychlejší ARM64: AmpereOne proti AWS Graviton4 od msmucr - Obávám se, že na tu vteřinu se asi...

  • 10. 9. 2024 22:08

    msmucr
    Bronzový podporovatel

    Obávám se, že na tu vteřinu se asi úplně dostat nepovede.
    I s funkčním S3 (suspend-to-ram) je to typicky do deseti vteřin na plnou použitelnost.
    Na standardním desktopu to mám rozběhané, můžu probrat PC jak z S3, tak z vypnutého stavu, standardně přes WOL.
    Na serverech jsem si s tím spíš párkrát hrál a se smíšenými výsledky. Hodně záleží na konkrétním hardware, podpoře toho S3, ale i aplikacích.
    Například. starý velký HP DL server, MicroServer G7 N54 s AMD, MicroServer G8 bez šance, maximálně se podařilo rozběhat s2idle (což většinou nic moc nehodí).
    Supermicro board (Skylake Xeon) - ano, ale následně vypnuto, kvůli problémům s problematickou (re)inicializací NVIDIA karty s proprietárním ovladačem, která se tam používala na akceleraci kódování přes NVENC.
    U aplikací, služeb - KVM/QEMU libvirtd, když jsem si s tím před lety hrál, tak nahození VM nespolehlivé a pokud tam bylo IOMMU (PCI passthrough USB řadiče), tak problém. Pro spolehlivý cyklus uspání-probuzení bylo třeba skriptem ideálně uložit VM, zastavit libvirtd a probuzení vše nahodit.
    Ale to mohl být i problém dobových specifických verzí i jádra. Třeba teď mám na desktopu (aktuální SUSE Tumbleweed, Radeon RX s ovladačem z jádra a MESA) spuštěné VM (bez IOMMU) přes libvirtd a uspává i probouzí se to bez potíží.

    Takže za mě bohužel žádný jednoznačný výsledek, ale asi to bude chtít ozkoušet a případně laborovat.