Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Největší únik dat ve Švédsku potrestán polovinou měsíční výplaty od Lael Ophir - Ad Viktoria Nuland (náměstkyně ministra zahraničí pro Evropu)...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 7. 2017 2:47

    Lael Ophir

    Ad Viktoria Nuland (náměstkyně ministra zahraničí pro Evropu) veřejně přiznala, že, američané utratili během dvou dekád 5 miliard dolarů na podporu ukrajinské opozice - Američané v řadě zemí přispívají k budování demokratických institucí a lepší budoucnosti. Zahrnuje to výměnné studijní pobyty, výuku jazyků, expertní konzultace, exkurze do rozvinutého světa, finanční příspěvky prodemokratickým institucím atd. Nemyslím že by šlo o nějaké "podvracení" nebo "podporu opozice". Nakonec i Janukovič podporoval západní orientaci Ukrajiny. Jeho první cesta po zvolení prezidentem byla do Bruselu, prohlásil mimo jiné "Ukraine's integration with the EU remains our strategic aim", usiloval o bezvízový styk s EU, a vylučoval vstup Ukrajiny do NATO. To že se nakonec vydal úplně jiným směrem je výsledkem velkého nátlaku z Ruské strany, která chtěla Ukrajinu vší silou získat do Eurasijské unie. BTW například Putin opakovaně vyhrožoval, že Ukrajina může přestat existovat.

    Ad konverzaci Nulandové s americkým velvyslancem Geoffrey Pyattem - tak už to bývá. Když je potřeba sestavit novou vládu, je někdy třeba posadit dohromady i lidi, kteří si osobně nesednou, a domluvit jim, aby pracovali spolu. Když to totiž neudělají, výsledkem bude chaos. Osobně na tom nevidím nic špatného.

    Ad Po rozpadu SSSR se Ukrajina zavázala, že umožní Krymu referendum, kde by si lidé mohli zvolit vlastní budoucnost - máte k tomu více informací?

    Mimochodem já jako klíčové vidím to, že Rusko porušilo svůj závazek respektovat suverenitu Ukrajiny vyplývající z Budapešťského memoranda. Ukrajina vyměnila jaderné zbraně za ujištění že Rusko bude respektovat její hranice, nepoužije proti ní sílu ani ekonomický tlak, pokud se Ukrajina stane obětí agrese tak signatáři včetně Ruska budou iniciovat rezoluci RB OSN na pomoc Ukrajině, atd. Rusko porušilo skoro všechny body toho memoranda, naštěstí s výjimkou toho že proti Ukrajině nepoužije jaderné zbraně. Rusko opakovaně používalo cenu plynu k ovlivňování ukrajinské politiky, obsadilo Krym, poslalo vojáky na východ Ukrajiny, a vetovalo navržené rezoluce RB OSN navržené ostatními signatáři, které se týkaly ochrany Ukrajiny před ruskou agresí.
    Rád bych viděl, jak by Rusové něco takového dovolili k Ukrajině vyzbrojené jadernými zbraněmi. Z toho také plyne jasné poučení pro Severní Koreu, Írán a další: "Nevěřte smlouvám o bezpečnostních zárukách, protože minimálně pro Rusko nemají ani váhu papíru, na kterém je podepíše. A ozbrojte se po zuby, nejlépe jadernými zbraněmi, protože pak si na vás opravdu nikdo netroufne." To je nejhorší zpráva, kterou takovým režimům můžeme poslat. A je to také důvod, proč bylo Rusko vyhozeno ze skupiny G7+1, kde se scházeli zástupci sedmi nejpokročilejších zemí světa, a k tomu navíc zástupci rozvojového Ruska.