Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Nové binární bloby od Nvidie pro GeForce RTX 20/30/40 míří do Linuxu 6.7 od msmucr - To si úplně nemyslím, ale zároveň si ve...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 11. 2023 11:54

    msmucr
    Bronzový podporovatel

    To si úplně nemyslím, ale zároveň si ve spoustě ohledech nemají NV a AMD nemají moc co vyčítat.

    NV měla/má spousty problému s Waylandem a jejich relativní nevstřícnost k OSS jim moc popularity taky nepřinesla.
    U AMD máte otevřenou variantu ovladače, co zpřístupňuje velkou část funkcionality karet, takže máte velkou šanci, že WL, správa napájení a základní 3D akcelerace vám bude fungovat out-of-box. Na stranu druhou je tam relativně zmatený a fragmentovaný vývoj a jakmile chcete reálně použít třeba akceleraci (de)kódování videa přes AMF, GPGPU výpočty, tak to může být docela frustrující. Strašně pak záleží, co za čip a generaci AMD karty, nebo APU máte, z které aplikace/frameworku to chcete používat atp. Často pak stejně musíte sáhnout po jejich proprietárním ovladači amdgpu-pro, který dokáže být i víc frustrující než ovladač od NV. Z čehož pak vznikají i "hezké" kombinace, kdy se extrahují určité komponenty z proprietární verze, ale hlavní modul je OSS, abyste zkombinoval žádanou funkcionalitu. To je pak zas fajn při aktualizacích ;)

    Takže bohužel pořád záleží, co přesně chcete dělat a co můžete případně oželet. I kdyby se mě někdo zeptal, co si má koupit, tak to není jednoduchá odpověď (Baník, ..!).
    Pokud k tomu samozřejmě nepřistoupíte jako @narg, který si do PC evidentně dal jak AMD tak NV. Což je asi jediný způsob, jak tu případnou frustraci vyvážit :)