Hlavní navigace

Názor ke zprávičce O2, Vodafone, T-Mobile a další blokují přístup k doménám datoid.cz a datoid.sk od Zdeno Sekerák - DŮLEŽITÉ INFORMACE Vážení zákazníci, uživatelé i přátelé, Nejspíš jste zaznamenali...

  • 9. 6. 2024 13:25

    Zdeno Sekerák

    DŮLEŽITÉ INFORMACE
    Vážení zákazníci, uživatelé i přátelé,

    Nejspíš jste zaznamenali výpadek Datoidu v posledních dnech a mnozí nám i napsali.

    Datoid je nyní dostupný na adrese www.datoid.com.
    Adresy datoid.cz a datoid.sk mohou být z důvodu blokace některými poskytovateli (O2, T-Mobile, Vodafone) nedostupné.
    Doporučujeme sledovat pro další informace naši Facebookovou stránku (https://www.facebook.com/datoid.cz).
    Podrobnosti:

    Od úterý se nám začali občas ozývat uživatelé, že jim nefunguje Datoid. Všechno jsme prověřili, vyzkoušeli, a zdálo se nám, že všechno funguje jak má, a tak jsme předpokládali, že jde o problém právě u uživatelů.
    Jenže hlášení přibývala, a už to přestávalo vypadat, jako by si někdo omylem vykopl kabel z routeru zrovna, když šel na náš web.

    Ve čtvrtek večer jsme zjistili, že je web datoid.cz nedostupný kompletně ze sítí O2, T-Mobile, Vodafone, a všech poskytovatelů, které "velká trojka" v minulosti koupila - třeba Nej.cz, brněnský Netbox, nebo bývalé UPC - tedy z poměrně velké části internetu.

    Začali jsme pátrat po příčině, kterou jsme zjistili v pátek ráno:

    Na návrh dvou, zatím nejmenovaných, televizí vydal Krajský soud v Brně rozhodnutí (předběžné opatření), kterým přikázal uvedeným poskytovatelům znepřístupnit datoid.cz a datoid.sk, a ti tak museli učinit. Není to tedy jejich vina.

    Provozovatel Datoidu mimochodem vůbec nebyl účastníkem tohoto řízení, a o tomto rozhodnutí se dozvěděl náhodou!

    Tyto televize nejen proti Datoidu, ale i dalším službám vystupují dlouhodobě, a dosud byly se svými návrhy neúspěšné a soudy je zamítaly (děkujeme naším právníkům, kteří za nás a naše uživatele vždy bojovali s plným nasazením).

    Chápeme jejich zájem chránit svá autorská díla a jejich žádostem o odstranění nahlášeného obsahu jsme vždy a neprodleně vyhověli - vždy jsme ale bojovali i za to, aby naopak nebyla poškozována práva našich uživatelů (např. když docházelo k opakovanému nahlašování obsahu uživatelů jako porušujícího podmínky, přestože nic neporušoval, jen se soubor jmenoval stejně, jako aktuálně vysílaný seriál).

    Datoid již od svého vzniku před více než deseti lety hlásal svobodu.
    Svoboda není porušování práv jiných, ale respektování práv všech.

    Datoid vždy dbal dodržování všech zákonů, a to často i proti vůli uživatelů (např. mazání obsahu, který nebyl v souladu s podmínkami služeb, často i jejich zablokováním).

    Datoid ale taky vždy dbal na to, aby byla práva uživatelů chráněna. V tom bude pokračovat, ať se děje, co se děje, a využije veškeré dostupné právní kroky k zabránění cenzuře, ke které nyní dochází.

    Je naprosto neuvěřitelné, že v demokratické společnosti se skutečně stalo, že soudce rozhodl o znepřístupnění služeb pro několik milionů uživatelů, aniž by se mohl provozovatel služeb jakkoli bránit a vyslovit své stanovisko (a to s okamžitou platností, odvolací soud rozhodne pravděpodobně až za několik měsíců!).

    Zablokovat web (zřejmě) kvůli tomu, že tam nejspíš někdy nějaký uživatel nahrál nelegální obsah (přičemž naprostá většina uživatelů používá služby zcela legálně) je přitom dle našeho názoru podobné, jako kvůli dvěma cestujícím v autobuse bez platné jízdenky zrušit celou linku.

    Služby datoidu jsme proto dočasně zprovoznili na adrese www.datoid.com, kde (doufáme) vydrží až do doby, než se nám podaří dosáhnout zrušení tohoto šíleného rozhodnutí, které znamená, že "zavřít jde jakýkoli web, který se někomu dostatečně velkému nehodí".

    Děkujeme za trpělivost, děkujeme za přízeň a děkujeme za všechnu podporu.

    Váš Datoid.com