Hlavní navigace

Názor ke zprávičce O2, Vodafone, T-Mobile a další blokují přístup k doménám datoid.cz a datoid.sk od jirikubala - Pro "ja." "Podporovat pokrok vědy a užitečného umění tím,...

  • 11. 6. 2024 11:14

    jirikubala

    Pro "ja."
    "Podporovat pokrok vědy a užitečného umění tím, že na omezenou dobu zajistíme autorům a vynálezcům výhradní právo na jejich příslušné spisy a objevy."
    Tak proč je dnes odděleno autorské a patentové právo, když jde vlastně o to samé "duševní vlastnictví". Protože si to "de facto" Disney firma vylobovala a to momentálně na 70 let po smrti posledního spoluautora (a nedávno chtěli prosadit 120 let). Jenže v patentovém si musíš ochranu práv vyjednat a zaplatit a ještě jen na 20 let max. (a ne po smrti). Takže: v roce 2024 napíšeš/natočíš něco se svým, dejme tomu 6tiletým vnukem (jako spoluautorem) a ten se dožije dejme tomu 70-80let. A ochrana díla je CELOSVĚTOVĚ najednou cca 140-150 let, vlastně do roku 2164 - 2174. Vymyslíš "patent", zaplatíš si ochranu patentu (pozor, ne ve všech zemích světa to lze uplatnit) a po 20 letech už tvůj patent patří "všem", a nikdo ti žádné "tantiémy" nedá. Tak mi vysvětli rozdíl mezi autorem a vynálezcem. Práce jednoho stojí za 20 let, práce druhého za POSMRTNÝCH 70let?
    A to se ani nezmiňuji o tom, že dnes už je převážně "držitel autorských práv" (filmové studio, vydavatelství,­....neboli ten, kdo pro vznik díla autorsky nic neudělal ) a ve většině případů to už není autor.