Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Online seminář nejen o IPv6 už tento pátek od Miroslav Šilhavý - @Saljack To je právě ono. IPv6 existuje ukrutně dlouhou...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 6. 2021 12:09

    Miroslav Šilhavý

    @Saljack

    To je právě ono. IPv6 existuje ukrutně dlouhou dobu, ale přináší trochu výhod, trochu nevýhod, trochu práce - a prostě nevznikla masová potřeba, která by vyrovnala náklady (do nákladů počítám i potíže a ztracený čas) přechodu s benefity. Kdyby to tak bylo, už tu dávno IPv6 frčí.

    Pokud mělo něco vzniknout, tak technologie, kterou by bylo výhodné nasazovat od středu ke krajům. Aby se vyplatilo nejprve datacentru, poskytovatelům budovat vlastní sítě nativně na novém protokolu a jen na okrajích sítě zřídit přechod na IPv4 pro kompatibilitu. Ten pavouk by pak rostl, a ty "okraje" sítě, kde by byl potřeba přechod na IPv4 by se posouvaly od středů blíž a blíž k sobě, až by začaly splývat. Čím dál víc by byla IPv4 vnímána jako práce navíc.

    Místo toho tu máme paralelně fungující protokol a jako práce navíc je vnímaná podpora IPv6.

    Ani výrobci domácích routerů si netroufnou IPv6 ani v rámci místní sítě nasadit jako preferovaný. Spousta zařízení do domácnosti má podporu IPv6 na papíře, ale implementovanou jen "do počtu", neodladěnou, bez připravenosti běhu IPv6-only.

    Takhle to dopadá, když evoluci vymýšlejí od stolu technici a ignorují obavy těch, kteří přijdou do styku se zákazníkem a jeho potřebami.

    Výsledky jsou takové, že lze objektivně zhodnotit, že IPv6 je navržené špatně. Možná ne technicky (i když i o tom se po těch letech už vedou diskuse), ale rozhodně špatně z hlediska použitelnosti.