Hlavní navigace

Názor k článku
Operační systémy které potěšily nebo zklamaly od Pajk - K tomu Netware – verze 3.x,4.x byly stylem vlastní jádro...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 12. 2009 12:29

    Pajk (neregistrovaný)

    K tomu Netware – verze 3.x,4.x byly stylem vlastní jádro a víceméně pouze vlastní aplikace, to vše v kooperativním multitaskingu, ale slušně vyladěné, takže výkonné a stabilní. A víceméně použité „pouze“ na sdílení disků a tiskáren, max. nějaký ten DB server Btrieve … a případně mail či zálohování. Na konzole textový režim. Správa z DOS/Win stanice, perfektní.
    Od verze 5.x začala na konzole paralelně k textmódu grafika (X-win a Java), spousta aplikací a knihoven backported z GNU/Unix světa pomocí GCC,GLIBC, dále Apache, SSL, ve verzi 6.x dále OpenSSH konzola, bash, snad i Postgres či Mysql; to vše ale s tím proprietary kooperativním jádrem, doplněným o jakýsi částečný memory domain protection stylu Doména OS, Doména Java … a imho izolace a schopnost přežít pád nebo hangup skupiny aplikací (domény), ale už ne tak moc aplikací v doméně vůči sobě. Tím šly nároky nahoru a stabilita dolů a když se k tomu připočte pokrok Linux/BSD a Windows systémů, tak se není možno divit imho značnému ústupu Netware OS ze scény.
    A máte pravdu v tom, že Novell/Suse si to asi uvědomil a ta verze 6.5 existovala tuším ve dvou ?teoreticky? funkčně stejných edicích: jedna výše zmiňovaný Netware kernel a nad tím aplikace z Unix/Linux světa, druhá Linux kernel based (do Linuxu byly naportovány i Novell filesystémy apod.). Tu jsem ale neprovozoval, takže nemohu posoudit …