Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Optimalizace Javy od Marek - Dokud jsem nedělal v Javě, taky jsem ji...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 9. 2016 9:45

    Marek (neregistrovaný)

    Dokud jsem nedělal v Javě, taky jsem ji dost opovrhoval. Ale pak jsem se dostal k různým projektům, dělal s různými týmy a zjistil jsem, že Java sama o sobě vůbec není špatná, pokud se dobře používá.

    A to je ten průšvih. Aplikace v Javě mohou být ukrutně rychlé, ale protože je v Javě hromada peněz, lepí v ní plno lidí v nejrůznějších módních frameworcích, nejlépe nad databázemi, aniž by tušili, jak databáze fungují. Znám plno lidí, kteří lepí javu podle ideologie, kterou četli někdě v knížce, aniž by byli vůbec ochotni ji posadit do reality, se kterou pracují. Typický příklad je třeba práce nad velkými daty (dejme tomu nějaké ETL) v kombinaci s ideologickým přesvědčením, že java aplikace nesmý být přímo napsána pro konkrétní engine. V rámci takové ideologie jsou pak někteří Javisti schopni dodat kód, který je klidně 1000x pomalejší a běží celý den, protože to prostě jde a je to tak ideologicky správně.

    Ale takových věcí je hromada. Prostě se Javista zamiluje do nějaké idey a tu pak nadužívá všude. Proč nepoužívat DI úplně na každé pole a já nevím co, když to jde, že?