Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Padesát návodů pro práci s Gimpem od anonym - Chybí podpora vektorových primitiv. Vyplňovat výběr plechovkou? Kde...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 2. 2009 18:19

    anonymní
    Chybí podpora vektorových primitiv. Vyplňovat výběr plechovkou? Kde to jsme pánové? Podpora CMYK barevného systému je také v nedohlednu, jedine snad s instalací polofunkčního pluginu. Nedestruktivní realtime efekty? Neuvěřitelně pomalé zobrazovací jádro. (Jak na win tak na lin) A to na nové produkční stanici. Práce s vrstvami a výběrem také není nejpohodlnější. GUI je zpracováno taktéž velmi PROFESIONÁLNĚ.

    Pohotoshop používám jen na úpravu a retuše fotografií. Popřípadě export do exotických formátů. Před lety jsem přesedlal kvůli variabilitě tehdy ještě na Macromedia Fireworks. Pokud chce někdo používat GIMP doma, je to skvělá alternativa. Ale GIMP neumí a ani nikdy nebude umět to samé a nebude stejně rychlý jako komerční produkty. Protože něco jako je optimalizace jádra a GUI je autorům cizí. A naslouchání komunitě taktéž. Nebo se mám znova nabízet že přepracuji ergonomii? Znova mám navrhovat implementaci nových funkcí? Znova mám nabízet donation, když vím, že stejně vývoj směřuje tam, kde ho chtějí mít vývojáři, nikoliv grafici a přispěvatelé?

    Autoři by seměli ptát skutečných grafiků/uživatelů, co potřebují, S čím denně pracují, a ne používat argumenty typu: Toto je jediná správná cesta, k tomuto nebyl gimp nikdy určen atd. A když to jde udělat složitě, proč to dělat jednoduše.

    Zpracovával jsem práce pro největší české klienty, ale netroufnul bych si zpracovávat je v Gimpu, Inkscape, Scribusu. A to jsem se opravdu několikrát snažil zcela vážně použít na některé projekty opensource. Zatím mám ale pocit, že mi spíš svazuje ruce. Jsem ochotný za software zaplatit, když bude dobrý. Zatím jediná věc, která se u gimpu mění směrem k lepšímu, je kvalita webové prezentace. Argumety, že je GIMP nebo jiné podobné produkty, stejně dobrý jsou jen emocionálního rázu a nemají racionální podklad. POkud jde o to že na určitou práci STAČÍ, je to pravda stačí. Ale software se má vyvíjet. Stále zústávám příznivcem OS, jen doufám, že se systém vývoje změní.